KutyaSarok
Tippek, Érdekességek

Csípős reggeli hideg elleni tippek

Minden kutyás ismeri azt az érzést, mikor könyörögnie kell benti kutyusának, hogy induljon el sétálni. Íme pár túlélőtipp!

A reggeli kutyasétáltatások a gazdi és kedvence egészségéhez is hozzájárulnak, épp ezért a téli hónapokban is érdemes tartani a napi rutint. Kutyusunknak szüksége van rendszeres testmozgásra – függetlenül az időjárástól – ellenkező esetben unatkozni fog, és előfordulhat, hogy rosszalkodással vezeti majd le a felesleges energiáit.

A csípős reggeli sétákhoz egy kicsit jobban fel kell készülnünk, mint egy átlagos nyári napon. Tisztában kell lennünk az ilyenkor felmerülő potenciális veszélyekkel, melyek hatással lehetnek a kutya egészségére és biztonságára. Ha néhány tippet megfogadunk, akkor biztosan öröm lesz a nap első sétája mindkét fél számára, még a téli időszakban is.

Téli séta

Ha a hőmérséklet fagypont alatti, akkor rövidítsük le a kint töltött időt. A reggeli mínuszokban ne maradjunk a szabadban 30 percnél tovább főleg, ha kölyök vagy idősebb kutyusunk van. Velük nem szabad túl sokáig kint tartózkodni a hidegben, mert hamarabb megfáznak, illetve megfájdulhatnak az ízületeik.

Figyeljünk folyamatosan a jelekre, és ha kedvencünk dideregni kezd, kedvtelenné, és feltűnően lassúvá válik, akkor azonnal forduljunk vissza. Időnként vegyük szemügyre állatunk mancsait, orrát és füleit, mert elsősorban azok vannak kitéve a fagyveszélynek. Ha már nagyon hidegek, pirosak, esetleg duzzadtak, akkor igyekezzünk minél hamarabb meleg helyre vinni az ebet.

A hó és a jég nem csak számunkra okozhat problémát, hanem négylábúnknak is. A csúszós úton igyekezzünk rövidre fogni a pórázt, hogy kutyánknak ne legyen esélye végighúzni minket a jégen, és biztonságos legyen a séta. Nagyon fontos, hogy háziállatunk jól nevelt legyen, és hallgasson a hívó szóra, akkor is, ha valami épp eltereli a figyelmét. Az azonnali szót fogadás különösen jól jöhet, például ha befagyott tó mellett sétálunk, melyre nem biztonságos, ha rámerészkedik az eb.

Téli séta

Készüljünk fel arra, hogy a hótakaró alatt lehetnek gödrök, esetleg éles üvegdarabok, ezért legyünk nagyon óvatosak. Ne hagyjuk, hogy kedvencünk megkóstolja a havat séta közben, mert előfordulhat, hogy fagyállóval vagy egyéb mérgező anyaggal szennyezett. Főként az autóbejáróknál érdemes figyelnünk erre.

A sózott utak szintén kellemetlenséget okozhatnak. Amint hazaértünk, alaposan, de gyengéden mossuk meg kutyusunk mancsait meleg vízzel, mert a só erős irritációt okozhat. Miután teljesen megszárítottuk, vizsgáljuk át az eb lábait, hogy meggyőződjünk arról, hogy nem szerzett sérülést az út során. Ha vágást vagy sebet találunk az állat valamelyik testrészén, vigyük el állatorvoshoz, nehogy elfertőződjön.

Nem csak a hideg ellen kell védekeznünk télen. Ha korán reggel szeretnénk kimozdulni, akkor bizony fel kell készülnünk a sötétre is. Kutyusunk és saját biztonságunk érdekében csak olyan helyeken sétáljunk, ahol megfelelően ki van világítva a környék. Háziállatunkra mindenképp fényvisszaverő nyakörvet vagy hámot, és pórázt tegyünk, hogy az autók, valamint a többi járókelő időben észrevehesse. Érdemes lehet fényvisszaverő esőkabátot is beszerezni, mely a csapadéktól és a hidegtől egyaránt véd. Lehetőség szerint a saját öltözékünk is legyen feltűnő, vagy legalábbis ne túl sötét ruhadarabokat válasszunk, hogy könnyebben észrevehetőek legyünk. Sötétebb helyeken fényvisszaverő csuklópánt és zseblámpa is javasolt.

Forrás: pethelpful.com | fressnapf.hu
Index kép: wallpaperup.com
Képek: davidkanigan.com | deviantart.com

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .