KutyaSarok
Tippek, Érdekességek

Mire figyeljünk, ha kutyát szeretnénk venni?

Köztudott, hogy a kutya hűséges társa az embernek, rengeteg örömet és szeretetet ad gazdájának. Az ember és a kutya közötti kapcsolat azonban soha nem lehet egyoldalú, az embernek is komoly kötelezettségei vannak társával szemben!

A kutyus kiválasztásakor néhány nagyon fontos dolgot alaposan végig kell gondolnunk. A legfontosabb: a kutyatartás felelősséggel jár. Ha úgy döntünk, hogy magunk mellé veszünk egy kutyát, attól fogva felelünk a sorsáért, kötelesek vagyunk gondoskodni róla.

Biztosak vagyunk benne, hogy kutyát szeretnénk tartani?

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy amikor meglátnak egy kölyökkutyát, engednek az első benyomásnak – „milyen aranyos” és azonnal birtokolni akarják, majd később szembesülnek a kutyatartás nehézségeivel. Tisztában kell lennünk azzal a biológiai törvényszerűséggel, hogy a kutya nem marad sokáig kölyök, hanem gyorsan felnőtté válik, majd egyszer az idős korba lép. A kutya egész élete során rengeteg törődést igényel. Ha nem szánunk rá elegendő időt, akkor biztosan nehézségekbe fogunk ütközni. Minden kutya társas lény, ez abból következik, hogy őseik falkákban éltek. Igénylik a társaságot, akkor érzik jól magukat, ha gazdájuk közelében lehetnek. Ezért például egy kutya a kert valamelyik sarkában felépített kennelben soha nem fogja jól érezni magát.

Tehát az első, amit el kell döntenünk magunkban: tudunk-e és akarunk-e minden nap időt szánni leendő kutyusunkra. Gondoljuk végig, hogy a kutyát etetni, sétáltatni, ápolni kell; sok mindenre meg kell tanítani, ha azt szeretnénk, hogy kezelhető, értelmes kutya váljon belőle. A környezetét tisztán kell tartani, szabad mozgási lehetőséget kell biztosítani számára; friss ivóvízre van szüksége, meg kell óvni a betegségektől, sérülésektől, balesetektől. Ha valakinek a napirendje vagy a munkabeosztása ezt nem teszi lehetővé, akkor inkább ne vágjon bele a kutyatartásba.

Kutyafajták

Milyen teendőink vannak a kutya egészségügyi ellátása tekintetében?

Kötelező teendők:

 • az oltási könyv kiváltása
 • a microchipes jelölés
 • az évente esedékes veszettség elleni védőoltás
 • és a bélférgek elleni kezelés.

Ezen kívül ajánlottak a kutya egészségvédelme érdekében:

 • a fertőző betegségek elleni védőoltások beadatása
 • a külső paraziták elleni kezelések
 • az ivartalanítás.

Egy új kutya befogadása előtt érdemes érdeklődni az állatorvostól, hogy melyek a szükséges teendők és ezek milyen terhekkel járnak. Gondoljunk arra is, hogy a kutya minden elővigyázatosságunk ellenére beteg is lehet, ami külön kezelést igényel az állatorvos részéről és sok további terhet ró a gazdára.

Milyen fajtájú kutyát válasszunk?

Egyes kutyafajtáknak vannak alkati betegségei, amelyek kialakulására fokozottan hajlamosak lehetnek. Ha kiválasztunk egy kutyafajtát, előzetesen tájékozódjunk az esetlegesen várható betegségekről.

A hosszú szőrű kutyák bundáját ápolni kell. Ez azt jelenti, hogy ezekkel rendszeresen ajánlott állatkozmetikushoz járni, aki szakszerűen gondozza a szőrét, illetve otthon is rendszeresen foglalkozni kell a kutya fésülésével, fürdetésével. Ezt a tényezőt is vegyük figyelembe a kutya kiválasztásánál. Ha a hosszúszőrű kutya gondozását elhanyagoljuk, ápolatlan lesz, és az elégtelen higiénia miatt megbetegszik.

Az eddig leírtakból is következik, hogy soha ne adjunk kutyát ajándékba! Egyszerű dolog megvenni egy állatot és odaadni valakinek – és azután a megajándékozott foglalkozzon a további teendők terheivel. Gondoljunk arra, hogy mindenkinek a saját joga, hogy végiggondolja és eldöntse, hogy szeretné e élvezni a kutyatartás örömeit és egyben vállalja-e annak minden nehézségét. Senkit ne állítsunk kész tények elé egy ilyen felelősségteljes kérdésben!

Ha kutyát akarunk, a kiválasztásakor ki kell alakítanunk az elképzelésünket, hogy milyen fajta kutyát is szeretnénk. Sokszor a tájékozatlanság miatti rossz fajtaválasztás már eleve lehetetlenné teszi a gazda és kutya közötti jó kapcsolat kialakulását. Bátran kérdezzük meg a szakemberek véleményét, hogy milyen kutyafajtát válasszunk. Az emberek életmódja (sportos vagy kényelmes), egyénisége (határozott vagy kicsit bizonytalan), szakértelme (gyakorlott kutyatartó vagy még tapasztalatlan), életkora (gyermek vagy idős) nagyon eltérő. Ehhez kell igazodni a kutya kiválasztásakor is.

Kutyafajták2

Néhány példa, hogy kinek milyen kutyát érdemes választani:
 • Aki nem kifejezetten sportos alkat, az még véletlenül se válasszon magának magyar vizslát, mert nem lesz képes kielégíteni a kutya mozgásigényét. Válasszon kisebb mozgásigényű kutyát, például tacskót.
 • Aki még tapasztalatlan a kutyatartás terén, az ne válasszon kuvaszt, vagy német juhászkutyát, mert ezek erős egyéniségű kutyák, „át fogják venni a hatalmat” a gazdájuk fölött. Válasszon együttműködésre készségesebb fajtát, például labrador retrievert.
 • Fontos tanács, hogy gyerekeknek csak akkor vegyünk kutyát, ha már elég nagyok és érettek ahhoz, hogy önállóan gondoskodni tudjanak a kutyusról. Ugyanis, ha a kutya a gyermeké is, a jogi, az anyagi és erkölcsi felelősség a miénk.
 • Idős embereknek nyugodt, felnőtt kutya befogadását javaslom. Egy kölyök eb a szeleburdiságával és hevességével, kialakulatlanságával szinte megoldhatatlan feladatok elé állíthatja az idős gazdát.
 • Ne tévesszen meg senkit a kutya testmérete. Egy tacskó vagy egy puli sokszor nehezebben kezelhető, mint egy bernáthegyi. A foxinak sokkal nagyobb a mozgásigénye, mint egy nápolyi masztiffnak. Egy angol cocker spániel agresszívabb lehet, mint egy német dog.
Kutyát szeretnénk, de honnan vegyünk?

Fontos kérdés, hogy honnan vásároljunk kutyát. Első lépésben mindenképpen az állatmenhelyeken érdemes körülnézni. Nagyon sok kutya vár gazdára, s ezek nem a saját hibájukból kerültek ilyen helyzetbe. Nagyon hűséges társra találhatunk bennük, ha mi nem követjük el azokat a hibákat, amiket az előző gazdájuk elkövetett.

Aki fajtatiszta kutyát szeretne, annak a törzskönyvezett kutyákat javaslom. Ne feledjük: egy kutya fajtatisztaságát kizárólag a törzskönyv igazolhatja. Alaposan tájékozódni kell a tenyésztés körülményeiről is, meg kell győződni a tartási helyről, a higiéniai feltételekről, parazitamentesítések megtörténtéről. Személyesen kell tájékozódni, kérdéseket feltenni, megtekinteni az almot és a szukát, érdeklődni az apa felől. Ha a kutyák bolhásak, nincsenek tisztán tartva, több alom kiskutya van egyszerre egy tenyésztőnél, akkor inkább menjünk tovább, folytassuk máshol a keresést. Ne feledjük, nem a kiskutya vételára a meghatározó, hiszen annak sokszorosát kell még ráfordítanunk a későbbiekben. Ha feltűnően alacsony áron kínálnak kölyökkutyát, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nem áll mögötte komoly állattenyésztői munka, tehát kisebb az esélye annak, hogy egészséges kiskutyát kapunk.

Gyakran az emberek kizárólag kölyökkutyában gondolkodnak, ha kutyát szeretnének választani. Véleményem szerint nem kell feltétlenül a kölykökhöz ragaszkodni. Egy felnőtt kutya már nyugodtabb, kevesebb „meglepetést” okozhat, ellenállóbb a szervezete, mint egy kölyöknek.

Milyen nemű legyen a kutyánk?

Az emberek többsége kan kutyát választana. Pedig a szuka kutyák kevésbé önfejűek, az emberhez jobban kötődnek, érzékenyebbek, könnyebben kezelhetők. Itt merül föl az ivartalanítás kérdése: a szuka és a kan kutyák ivartalanítását egyaránt javasolt elvégeztetni már fiatal korban. Ezzel megelőzhetjük számos hormonális betegség későbbi kialakulását, megelőzhetjük a szökésüket, csavargásukat és a túlszaporulat kialakulását. Az ivartalanított kan kutyák könnyebben kezelhetők, kevésbé agresszívek, mint nem ivartalanított társaik.

Ha sikerül jó kapcsolatot kialakítani a kutyánkkal, akkor ez a barátság teljessé teszi az ember életét. Hogy ezt elérjük, minden nap időt kell fordítanunk a kutyatársunkra. Ehhez az örömteli munkához kívánok sok türelmet és kitartást a kedves gazdáknak!

Forrás: allatorvosgodollo.hu
Index kép: gleupold.com | Képek: ovtaa.org, artlife.ru

2 thoughts on “Mire figyeljünk, ha kutyát szeretnénk venni?

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .