KutyaSarok
Tippek, Érdekességek

Sok kutyusunkat fenyegető veszély megelőzhető!

A mai leggyakoribb problémák, amelyekkel az állattulajdonosok szembe találják magukat a sérülések, ezt követik a kutya-verekedések, aztán az olyan betegségek kialakulása, melyeket az idegen tárgyak, gyógyszerek vagy vegyszerek lenyelése eredményez.

Hirtelen, ahogy eldobtad a fadarabot és a kutyusod máris visszahozta, a pofacskája körül a bőr felszakadozott. Akaratlanul is azon gondolkozol, hogyan történhetett ilyesmi? Már millió alkalommal játszottad ezt és sosem jutott az eszedbe, hogy eljön az az idő, amikor a kedvenced felsértheti a szájacskáját a  fadarabbal. A tizedik fadarabka visszahozása után a kutya adrenalin szintje emelkedik, tehát fogja csóválni a farkát, boldognak látszik, de aztán órákkal később a vinnyogás elkezdődik, valószínűleg az állatklinikára is el kell látogatnod.

A mai leggyakoribb problémák, amelyekkel az állattulajdonosok szembe találják magukat a sérülések, ezt követik a kutya-verekedések, aztán az olyan betegségek kialakulása, melyeket az idegen tárgyak, gyógyszerek vagy háztartási vegyszerek lenyelése eredményez. Pl a fagyálló (etilén-glikol) a leggyakrabban lenyelt vegyület az édes ízének köszönhetően, az erre fogékony kutyákat akár meg is ölheti.

Kutya a kertben

 

Házon belüli balesetek
 • A házba a takarításra vagy kertészetben felhasznált vegyületek jutnak be a legkönnyebben. Mindenképp tartsd ezeket biztonságos helyen, távol a kíváncsi kedvencedtől, használatkor is tartsd távol a kutyusodat! Ne hagyjuk szét a dolgainkat, mert ezek is ártalmasak lehetnek, pl a grillezésnél használt öngyújtó. A patkányméreg nagyon veszélyes, a mérgezett patkány megevése is ugyanolyan veszélyes. Ha a kedvencednek patkányméreggel volt dolga, az állatorvosnak mutasd meg a méreg dobozát, hogy lássa a méreg koncentrációját! Az összes patkányméregnek és/vagy sok fajta rágcsálóknak szánt méregnek különböző a méregtartalma, megtudhatjuk, hogy mennyire mérgező az emberekre és állatokra nézve.
 • A szén-monoxiddal való mérgezés nemcsak az emberekkel történhet meg. A szén-monoxid színtelen és szagtalan, tehát ilyen módon könnyen veszélybe kerülhetünk. Ha a kutyád a garázsban vagy a pincében vagy valahol a forraló készülék, kályha, kazán stb. közelében alszik, győződj meg arról, hogy a felszerelési tárgyak megfelelően vannak karbantartva és rendszeresen le vannak ellenőriztetve szakemberrel. Bármilyen vaskereskedésben vásárolhatsz szén-monoxid érzékelő készüléket. A mérgezés tünetei közé tartoznak az álmosság, levertség és gyengeség. Azonnal vidd ki kedvencedet a szabadba és aztán a helyi állatorvoshoz tegyél látogatást!
 • A tűz az állatoknak is okozhat füstmérgezést. Azonnal kardiopulmonáris újraélesztést kell elvégezned rajta és rögtön vidd el az állatorvoshoz kivizsgálásra! A kutyák partyk alkalmával is számos veszélyes tényezőknek vannak kitéve, pl cigaretta- és illegális drogok általi mérgezésnek, melyek mind károsan hatnak a szervezetükre.
 • A tűzijáték során visszamaradt termékek is veszélyesek lehetnek ha megrágják őket.  Soha ne adj a kutyának embereknek szánt gyógyszert! Az ibuprofén kimondottan veszélyes. A vitaminok és ásványi kiegészítők is veszélyesek, legfőképpen a vas és cinket tartalmazó kiegészítők.
 • Ne használj háztartási sprayeket a kutyádra! (Igen, találkoztam olyan emberekkel akik ezt csinálták).
 • Az elem is, veszélyes ha a kutya lenyeli azt.
 • Tartsd távol a kedvencedet a festéktől, ragasztótól stb!
 • A smink, igen egyes sminkek, parfümök és arcszeszek ártalmas anyagokat tartalmaznak, tehát nem jó ha netán megeszik.

Kutyus a lakásban

Házon kívüli balesetek
 • Képzeld csak el, hogy a kutyád elszabadul és a közlekedési forgalomban találja magát. A közlekedési forgalom jelenti az egyik legnagyobb veszélyt. Nem számít, mennyire hallgat rád a kutya, a kutya az kutya, ha egyszer valami érdekeset lát vagy hall, futásnak ered. Tanítsd be kedvencedet, hogy szót fogadjon neked, ha ez nem sikerül, profi kutyatrénerhez is fordulhatsz! A következetesség a legfontosabb.
 • A kan kutya kasztrálása személyes döntés, de lehetséges, hogy az ivartalanítás csökkenti a kóborlási ösztönét, mely baleseteket idézhet elő, mindkét nem esetében, viszont hosszabb élettartamot eredményez.
  A szocializáció nagyon fontos a kutya számára, főleg fiatal korban. Szoktasd a kutyusodat más kutyákhoz, emberekhez, akár cicákhoz vagy más állatokhoz. Könnyű lépésekkel lehet megtanítani a kutyát a megfelelő szocializálásra, ezáltal elkerülve a más kutyákkal való verekedéseket. Fordulj tanácsért egy kutyatrénerhez, az ő segítségével a kedvencednek megfelelő szocializációs nevelésben lesz része.
 • A kutyád egészségének megőrzése nagyon fontos. Bizonyosodj meg arról, hogy rendszeres kivizsgálásokban és védőoltásokban részesül! A vacsora után megmaradt csirkecsontok nem számítanak igazán jó élvezetnek. Soha ne adj a kutyádnak csirkecsontokat! Megakadhatnak a torkán, légzési nehézségeket, gyomor-bél problémákat idézhetnek elő, akár az életükbe is kerülhet, ha a csontdarabkák a beleiben maradnak.
 • A kullancs nagyon gyakori délnyugaton. Egyes kutyák kényelmetlenül érzik magukat a kullancsok miatt, mások számára pedig fájdalmat jelent.
 • Soha ne hagyd nyitva az ablakot, mert az állat könnyűszerrel kieshet! Ne engedd meg a kutyusodnak, hogy megrágja az áramvezetékeket, mert bele is pusztulhat!
 • Az alga, pl a kék-zöld algák veszélyesek. Egyes fajták irritáló toxinokat tartalmaznak és akár halálosan mérgezőek is lehetnek.
 • Habár legtöbb kutya szereti a vizet, nem minden kutya tud úszni. A kutyák belefulladhatnak az óceánba, folyókba vagy tavakba.
 • Nyáron vigyázni kell, mert napszúrást kaphat ha sokat tartózkodik a napon!
 • A kutyád ne legyen túlsúlyos. Nyáron lehetőleg árnyékos helyen is tartózkodjon, legyen elegendő vize. Ha a kedvencednek sűrű vagy hosszú bundája van, nyáron lenyírhatod.

Kutya az utcán

 

Kutya a kertben

A mérgező növények listája nagyon hosszú, tehát mindig légy résen, ha a szabadban vagytok. A leggyakoribb mérgező növényfajták: -Azálea, nárcisz, diffenbachia, havasszépe, tiszafa, vadgesztenyafa ágai, levelei és maguk a vadgesztenyék s még sorolhatnánk.

A kertészetben használt csontliszt gyomor-bélzavarokat okozhat, még ha csak kis mennyiségben is jut be a szervezetébe. Egyes csontliszt fajták ínycsiklandó illattal rendelkeznek, ezért is a kutyák hamar nekilátnak az ásásnak és aztán a nyaldosásnak.

A komposzt is veszélyt jelent. Ha a komposzt dombocska régi és rothadt, hányást, izomrángatódzást, remegést vagy még rosszabbat okozhat.  Legyünk nagyon óvatosak a ház körül, a kertben és mindenütt! Csak egy másodperc figyelmetlenség és máris megvan a baj. Felelős vagy kedvencedért, az ő egészsége és jóléte a lista élén álljon.

 

Cikk forrása: haziallat.hu
Első megjelenés: 2016. október 03.
Képek: fidosfences.com | wallpaperscraft.com

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .