KutyaSarok
Tippek, Érdekességek

Vissza a természetbe!

A tavasz közeledtével, ahogy enyhül az idő, biztosan többször lesz kedvünk hosszabb időre kimozdulni kedvencünkkel a természetbe. A kutyák egészségének és boldogságának megtartásához sok aktív mozgásra van szükség. Az enyhébb idő érkezése remek lehetőséget nyújt arra, hogy egy felejthetetlen kirándulás során levezessük kutyánk energiáit.

A kirándulás idejére, ha nem olyan fegyelmezett kedvencünk, hogy minden helyzetben biztosan behívható, akkor érdemes flexi vagy nyomkövető pórázt választanunk, hogy lehetőségünk legyen 1-2 méternél messzebbre is elengedni az ebet.

Ha kutyánk fegyelmezett, akkor akár póráz nélkül is futkározhat, ha meggyőződtünk arról, hogy senkit sem fog zavarni. Ez esetben szuper játékokkal is vidámabbá tehetjük az együtt eltöltött időt.

Ha parkba megyünk sétálni kutyánkkal, ahol sok más kutyával és emberrel találkozhat, akkor a többiek érdekében, nagyon fontos, hogy teljesen egészséges legyen és ne legyen agresszív más állatokkal vagy idegen emberekkel szemben. Egy ilyen szabad területen rengeteg inger éri kedvencünket, hagyjuk, hogy felfedezzen és megszimatoljon mindent, amit szeretne. A közös játékot is engedhetjük más ebekkel, csak legyünk nagyon figyelmesek, mielőtt szabadon engednénk kedvencünket mindig beszéljünk a másik gazdival, hogy az ő kutyája milyen természetű. A játékos harapdálások, kergetőzések, birkózások teljesen rendben vannak, de amint azt látjuk, hogy durvul a helyzet, valamelyik fél vadul morogni kezd, erősödnek a harapások, azonnal hívjuk vissza kedvencünket. Szintén meg kell szakítanunk a közös játékot akkor, ha azt látjuk, hogy valamelyik kutya nem kedveli a másik társaságát, visszahúzódik, fél tőle.

Természet

A parkok tökéletesek a klasszikus apport játékok helyszínének, hiszen nagy terülten szaladhat az eb az elkapandó játékszer után. Vigyük el magunkkal kutyusunk kedvenc labdáját, és már indulhat is a móka. Közepes- vagy nagytestű kutyák esetében a frizbi is remek választás.

Ezt akár több személy is játszhatja, hiszen az is kihívás a négylábúnak, ha mi emberek a frizbit egymásnak dobáljuk, és neki úgy kell tőlünk megszereznie. Ha véletlenül otthon felejtettük a játékszereket, akkor egy erősebb bot is megfelelhet a célnak, amit biztosan találunk a közelben.

Felejthetetlen élményekkel gazdagodhatunk egy erdei kirándulás során is, ám ez esetben csak a legszófogadóbb ebeket szabad póráz nélkül sétáltatni, mert ha meglátnak például egy őzet vagy egy nyulat, akkor nagyon fontos, hogy képesek legyünk őt visszatartani. Ez az erdei séta íratlan szabálya, ami nem csak kutyánk érdeke, hanem az is fontos szempont, hogy ne riogassuk feleslegesen az erdő állatait. Erdei kirándulások alkalmával mindenképp legyen nyakörvén címtartó az elérhetőségeinkkel, és legyen chip az ebben, hogy ha elszökne, minél hamarabb visszakerülhessen hozzánk. Egy erdőben sok új illattal találkozik majd négylábúnk, legyünk vele türelmesek akkor is, ha folyton megáll, és hagyjuk, hogy megismerje az új környezetet. Ügyeljünk a kullancsveszélyre, illetve a vadászat miatt számunkra ismeretlen, elhagyatottabb részeken ne sétáljunk.

Természet

A kiszemelt parkig vagy erdőig akár kocogva vagy kerékpárral is eljuthatunk, amennyiben kutyánk megfelelő kondícióval rendelkezik hozzá. Egy ilyen szintű aktív mozgás előtt mindenképpen érdemes állatorvossal egyeztetni, ha eddig nem csináltunk ilyesmit rendszeresen. Ne menjünk túl gyorsan, hogy kedvencünk élvezze a közös sportot, és ne teher legyen számára a mozgás. Ha kutyusunk elkezd lassulni, mi is vegyünk vissza a tempóból, és ne erőltessük a futást.

Minden kirándulás alkalmával legyen nálunk friss víz, hogy időnként meg tudjuk itatni kutyánkat, és zacskó, hogy szükség esetén össze tudjuk szedni a kutyapiszkot. Ha kedvencünk közérzete túlságosan megváltozik, és nem csupán fáradtnak látszik, miután hazaértünk, akkor mindenképp forduljunk állatorvoshoz, mert előfordulhat például, hogy valami olyan dolgot evett a kirándulás során, ami betegséget okozhat.

 

Forrás: fressnapf.hu | nylabone.com / cesarsway.com
Index kép: wallpaperscraft.com
Képek: rykopetgear.com | 7-themes.com

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .