KutyaSarok
Egészség

Tavaszi immunerősítés

Nemsokára itt a március, ez mindenki számára örömteli hónap. Az idő kezd melegedni, kirügyeznek a fák, újjáéled a természet. A sok szépen kívül veszélyeket is rejt magában a tavaszi időszak. Télen az állatok, ugyanúgy, mint az ember felélik tartalékkészleteiket. A tartalékok azonban végesek, és bizony a szervezet egyszer csak kimerül…

Általában ez pont március hónapra esik. Ilyenkor kedvencünk minden különös ok nélkül kedvetlenné, bágyadttá válik, betegségekkel szemben sokkal fogékonyabb lesz és az eddig rejtett betegségek felszínre törnek.

Mit tudunk ez ellen tenni?

Sajnos nincs mindenre gyógyír, de sok mindent meg tudunk előzni. A legfontosabb az immunrendszer erősítése a tél folyamán. Február környékén érdemes elkezdeni egy intenzív vitamin kúrát, mely legalább két hónapon át tartson! Vigyázat! Sok vitamin készítmény nem megbízható beltartalmi értékekkel rendelkezik, ezért a vitaminokról mindig kérjük ki állatorvosunk véleményét! Sok rendelő forgalmaz is ilyen készítményeket, ezek a legmegbízhatóbbak.

A jó idő beköszöntével egyre többet vagyunk kedvencünkkel a szabadban. Bizony ennek is megvannak a veszélyei. A hírtelen megemelkedő sétáltatási órák száma erősen megterheli az eltunyult izmokat, az ízületeket, és a szívet is. Különösebb problémát ez nem jelenthet egy egészséges kutya számára, de a beteg állatnak ez komoly megterhelést jelent. Szívbetegeknél egy erőltetett séta vagy egy futtatás a hosszabb téli pihenő után rosszullétet, komolyabb problémát is okozhat. Ezért nagyon fontos a fokozatosság minden téren.

A meleggel együtt a kullancsok is előmerészkednek rejtekhelyeikből. Rutinos gazdik jól tudják, hogy ez a parazita az egyik fő ellensége kedvencüknek. Sajnos egyre több kullancs fertőzött babesiával, főleg a víz menti területeken (pl.: Duna part) és sajnos egy csípés is elegendő a veszélyes kór kialakulásához. Az állat fertőzöttségének jelei lehetnek a bágyadtság, tartós láz, sötét színű vizelet eresztése, sárgaság.

Immunerősítés

Mit tehet a gazdi, hogy megvédje kedvencét?

A megoldás egyszerű! Mostantól szigorúan ellenőrizve, rendszeresen kell kullancs „űzni” az ebet. Itt sem mindegy, hogy milyen szert használunk! Csak az állatgyógyászatilag elfogadott és a környéken bevált, állatorvos által rendszeresen használt termék a biztonságos és jó. Ezen felül azért a gazdi rendszeresen vizsgálja át az állat szőrzetét és, ha kullancsot vagy annak csípését véli felfedezni a bőrön azonnal mutassa meg szakembernek. Az elhanyagolt fertőzés akár végzetes is lehet.

Ahogy a természet is új ruhába bújik úgy a háziállatok is levedlik a téli bundát és felveszik a tavaszi köntösüket. Ilyenkor nem a legszebbek az állatok: bundájuk csapzottá válik, csomókban hullik, fényük megfakul. Beteg állat benyomását keltik. Nem kell megijedni, az elhalt szőrszálakat el kell távolítani gyakori fésülgetéssel, hogy a bőr megfelelően tudjon szellőzni és, hogy hagyjunk teret az újak növekedéséhez. Rásegíthetünk bőrtápláló vitaminokkal a vedlés lefolyásához, mely meggyorsítja, és ez által lerövidíti a folyamatot. Az elhúzódó, illetve rendellenes szőrváltás is betegség jelei lehetnek, ezért mindig figyelemmel kell kísérni a vedlés folyamatát.

És végül a rágcsálók. Őket is sújthatja a tavasz. Náluk ugyan úgy fontos a vitaminpótlás és a vedlésen való átsegítés, mint az ebeknél. A friss, tavaszi zöldséggel csak óvatosan! Ezek beltartalma eltér a téli zöldségektől, ezért etetésük mérséklettel, lassú átszoktatással történjen! És a legfontosabb, hogy mindig alaposan mossuk meg a növény felületét, mielőtt felkínáljuk az állatnak, hiszen a permet mérgezést is okozhat kedvencünknek!

Cikk:  dr. Varga József és dr. Landauer Krisztina - Család Utcai Kisállatrendelő | haziallat.hu
Index kép: greenfieldpuppies.com
Kép: eskipaper.com

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .