KutyaSarok
Tippek, Érdekességek

15 téli tipp

A Te kutyusod imádja a havat, vagy inkább ha tehetné, ki se dugná az orrát a meleg takaró alól? Mindkét esetben el kell készülnöd  a téli fagyokra, hogy megvédd kedvencedet a hidegtől!

Sok gazdi tévedésbe esik azzal, hogy azt hiszi, hogy a kutyus bundája megvédi őt a leghidegebb időjárásban is, de ez nem mindig van így. Télen mindig nagyobb figyelmet kell szentelni kedvenceink egészségére.

Összegyűjtöttünk 15 tippet, amit jó, hogyha észben tart minden felelős gazdi. Ám mindezek előtt tisztázzunk két fontos dolgot!

Fagyás

A fagyás akkor következik be, amikor a kutyus teste kihűl. A szervezete próbál minél több vért a test középpontjába juttatni a végtagokból, hogy melegen tartsa. A kutyus fülei, mancsai, vagy a farka annyira ki tud hűlni, hogy jégkristályok jelenhetnek meg rajta. Ám vigyázni kell, mert nem mindig egyértelműek ezek a jelek! Utalhat fagyásra a halványodott bőrszín, vagy ha a bőre keményebb, hidegebb lesz. Ezek a fagyos részek fájdalmat okoznak kedvenceinknek. Végső esetben elfeketednek, elüszkösödnek.

Hypothermia

A második legveszélyesebb téli probléma a hypothermia. Ez akkor fordul elő, amikor a kutyus nagyon sok időt tölt kint a hidegben, vizes lesz, vagy a már legyengült, öreg kutyusok (rossz vérkeringéssel) kikerülnek a hidegbe. Ilyenkor elkezdenek reszketni, a füleik és lábaik elkezdenek hideggé válni. A hypothermia bekövetkeztével a depresszió jeleit kezdi mutatni, letört lesz és gyenge. Ahogy romlik az állapota megmerevednek az izmai, a szívverése és a légzése lelassul, és nem reagál már a külső ingerekre sem.

Nagyon fontos, hogy ezektől a veszélyektől megóvjuk kutyusunkat, így meg kell tanulni időben felismerni a jeleket, és azonnal meleg helyre vinni kedvencünket.

Ha kóbor kutyát látsz a téli, fagyos időben, ne hagyd tovább sétálni. Próbáld magadhoz csalogatni, és szólj a legközelebbi állatmentő szervezetnek. Ha kint marad estére, az számára akár végzetes is lehet!

Téli kutyus

15 tipp, hogy megvédd a hideg ellen
1.Figyeld az időjárást

Néhány kutyafajtának vastag és dús bundája van, ők jobban bírják a téli időjárást, mint azok a barátaik, akiket rövid szőrrel áldott meg a sors. Ám már nagyon sok féle kutyaruhát lehet kapni, ami megvédi őket a csípős hidegtől. Viszont tartsuk szem előtt azt, hogy akármilyen meleg lehet a kabát, vagy a vastag bundájú kutyusok szőre sem védi a mancsokat, illetve a hasukat, ahol kevesebb szőr van, így velük sem érdemes nagyon sokáig kint lenni a mínuszokban.

2. Séta a napfényben

Ha nagyon fázós kutyusod van, próbálj akkor menni a szokásos sétára, amikor süt a nap. Ilyenkor télen is azért érezhető a nap sugarának a melege, és nem utolsó sorban remek D vitamin forrás is mindkettőtök számára.

3. A kinti kutyusok boldogabbak

Minden kutyusnak szüksége van arra, hogy kint legyen a szabadban. Ennek segítségével tartják fenn vadász ösztöneiket, és nem utolsó sorban a mozgás sem elhanyagolható, melyre úgyszint mindegyik kedvencnek szüksége van. Ha a kertben tartod kutyusodat, akkor a mínuszokban mindenképp engedd be őt akár a garázsba, vagy egy fedett meleg helyre.

4. Kényelmes, meleg fekhely

Ha kint tartod kedvencedet, semmiképpen ne feledkezz meg biztonságos, védett fekhelyet biztosítani számára napközben. Legyen szó akár egy kis sarokról, vagy kutyaólról, mindenképp béleld ki meleg takarókkal, hogy ne kelljen a hideg földön feküdnie.

5. Vigyázz a meleggel!

A fázós kutyusokra mindenképp figyelni kell, hiszen ha túl közel merészkednek a forró radiátorhoz, hősugárzóhoz vagy kandallóhoz, könnyen megégethetik a bőrüket.

6. Hidratálj!

Nem csupán a mi bőrünknek van szüksége ilyenkor több hidratálásra, hanem kutyusainknak is! Előzd meg a száraz, halovány bőrt azzal, hogy tápanyagban gazdag ételt adsz neki vacsorára. A kókusz- és halolajat tartalmazó ételek kitűnőek erre a célra, hogy egészséges bőre és szőre legyen kedvencünknek.

7. Ne etesd túl

Bár a kutyusoknak is szüksége van egy kis extra bőr alatti kötőszövetre télen, ne etesd túl őt. Inkább a bundáját növesztve védekezzen a hideg ellen.

Téli kutyus

8. Mindig legyen előtte víz

Kedvenceink könnyen kiszáradhatnak télen is, nem csak nyáron. A hó evése nem feltétlenül helyettesíti a folyadékot a szervezetükben. Kinti kutyusok esetén is mindig legyen előttük langyos víz.

9. Ápold a szőrét

Az egészséges bunda jobban védi kutyusunkat a hidegben. Hosszú szőrű kutyusok esetében mindig fésüljük át a bundájukat, ez különösen fontos a kint tartott kedvencek esetében.

10. Mancsápolás

A hideg időben könnyen felrepedezhetnek a mancsaik. Ha kutyusodnak hosszú a szőre a mancsai közt, mindig vágd le neki, hogy ne fagyjanak rá jégcsomók. Séta után mindig mosd meg a lábát, hogy a sót leöblítsd róla. Érzékeny mancsú kutyus esetén használj mancsvédő sprayt.

11. Takarítsd el a havat

Nagy móka lehet a hóban játszani, ám sok veszélyt is rejt magában. Alatta sosem lehet tudni mi rejtőzik, ismeretlen helyeken ne engedd rá kutyusodat. Nagy veszélyt jelenthet még a tetőről lecsúszó hó is, ne engedd kedvenced a közelébe.

12. Figyelj rá, hogy hol játszik

Ha imád kedvenced kint játszani, télen tartsatok kisebb szüneteket, hívd be őt a lakásba, hogy felmelegedjen és inni tudjon. Ha séta közben játszotok, mindig tartsd közel magadhoz.

13. Vigyázz a különböző szerekkel

Nagy veszélyt jelent ilyenkor a kutyusokra nézve a fagyálló. Édeskés íze miatt könnyen megihatják kedvenceink, ám ez nagyon mérgező számukra (mint az emberekre is). Semmiképp ne hagyd előtte!

14. Ne hagyd a kocsiban

Mint ahogy nyáron nagyon meleg tud lenni a kocsiban, úgy télen pedig nagyon le tud hűlni bent az idő, ami szintúgy veszélyt jelent kedvenceinkre nézve. Az sem megoldás, ha járatva hagyod a motort, mert ezekben az esetekben a szén-monoxid mérgezés jelent kockázatot.

15. Idős kutyusok extra törődést igényelnek

Idősebb kutyusaink hamarabb kihűlhetnek ebben az időjárásban. Az ízületi problémákkal szenvedő kedvenceink pedig extra törődést igényelnek a hidegben. Vigyázni kell rájuk a csúszós, havas utakon, nehogy elcsússzanak és komolyabb sérüléseket szenvedjenek.

Cikk: kutyasarok.hu
Index kép: revelwallpapers.net
Kép: 3milliondogs.com | walldevil.com

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .