KutyaSarok
Egészség

Húsvéti kisokos

A húsvéti ünnepek alatt fokozott figyelmet kell háziállatainkra szentelnünk, ugyanis ilyenkor az átlagosnál több veszély leselkedik rájuk. Ha azt szeretnénk, hogy minden rendben menjen ez idő alatt is, akkor jó, ha betartunk néhány biztonsági tippet kedvenceink és saját magunk érdekében is.

  1. Vigyázzunk a mérgező virágokkal!

A legtöbb dísznövény teljes egészében ártalmas, tehát a szirmok, a szár, a levelek elfogyasztása mérgezést okozhat, a pollen pedig allergiás tüneteket válthat ki. Néhány falat a levélből már súlyos veseelégtelenséget okozhat, a pollen pedig vakarózást, kipirult nyálkahártyát okoz. A mérgezési tünetek általában 6-12 óra alatt észlelhetők a cicákon és a kutyusokon. A korai jelek közé tartozik a hányás, az étvágytalanság, a levertség és a kiszáradás. Egy macska esetében továbbá megfigyelhetünk zavartságot és görcsrohamokat is. Minél hamarabb elvisszük kisállatunkat az állatorvoshoz, annál nagyobb az esélye, hogy életben marad. A legjobb viszont, ha megelőzzük a bajt, és kerüljük a liliomot vagy az egyéb tavaszi virágokat, ugyanis a kezelés a háziállat és a gazdi számára is megterhelő.

  1. Tartsuk távol a díszektől kedvencünket!

Gyakran kerül a húsvéti kosarakba, valamint az asztali díszekbe sárga vagy zöld színű húsvéti fű, vagyis műfű. A lenyelt fűszál elakadhat a bársonytalpú vagy az eb nyelvénél, esetleg a gyomorban, és nem tud kijutni a szervezetből. Az ilyen idegen anyag komoly kárt okozhat a bélrendszerben, eltávolításához akár hasi műtétre is szükség lehet, amely bundás barátunkra és a pénztárcánkra nézve is nagyon kellemetlen.

  1. Az édesség tilos!

Ügyeljünk arra, hogy háziállatunk ne juthasson hozzá a csokinyuszikhoz és a csokitojásokhoz, valamint a süteményekhez se. Erre külön hívjuk fel a vendégségbe érkező locsolkodók és a gyerekek figyelmét. Minél sötétebb és keserűbb egy csokoládé, annál nagyobb veszélyt jelent a kutyákra nézve. Ha mégis eszik belőle az eb, akkor mérgezés alakulhat ki nála, és a következő tüneteket figyelhetjük meg: hányás, hasmenés, hiperaktivitás, szívritmuszavar, görcsök, és esetenként akár elhullás is bekövetkezhet. Amennyiben szemtanúi vagyunk a csokifogyasztásnak vagy észleljük valamelyik problémát, akkor azonnal hívjuk az állatorvost, mert a gyors segítség nagyon fontos.

Húsvét

  1. Apró játékokkal nem szabad játszani!

A gyerekeknek ajándékba szánt kisméretű részecskéket tartalmazó játékokkal nagyon vigyázzunk, nehogy négylábúnkhoz kerüljenek, ugyanis nem csak az eb vagy a minitigris tehet kárt a játékban, hanem a játék darabjai is bajt okozhatnak, ha lenyeli őket kedvencünk. Még a leeresztett lufit se hagyjuk megrágcsálni, lenyelni! Ahogy a húsvéti fű esetében, úgy ilyenkor is műtét lesz a megoldás, ha nem távozik az idegen test egyéb úton az állat szervezetéből.

  1. Kell egy biztonságos szoba!

Előfordulhat, hogy bundás barátunk nem kedveli a vendégsereget, és agresszív vagy visszahúzódó lesz. Ilyenkor a legjobb, ha biztosítunk a számára egy külön szobát, ahol nyugodtan pihenhet addig, amíg nálunk vannak a vendégek. Fontos, hogy élelem és friss víz, valamint egy kedvelt játék mindig legyen bent a kiválasztott helyiségben, és időnként nézzünk be négylábúnkhoz, hogy megnyugtassuk őt és meggyőződjünk arról, hogy minden rendben van.

+1 Legyünk óvatosak, ha összebarátkoztatnánk háziállatunkat egy új kedvenccel!

Ha már van otthon valamilyen kisállatunk, de húsvétkor egy nyuszival is bővül a család, – mert előtte átgondoltuk, és úgy érezzük, hogy gondoskodni tudunk róla akár 12 éven át – akkor legyünk nagyon óvatosak az összeszoktatással. A kisnyuszi megijedhet, a kutya, a macska vagy egy felnőtt nyúl pedig akár agresszíven is reagálhat, és megtámadhatja a fiatal tapsifülest. A baj megelőzése érdekében a legjobb, ha napokig csak ketrecen keresztül érintkezhet az új jövevény a többi állattal.

Forrás: petpoisonhelpline.com, petfinder.com | fressnapf.hu
Index kép: dogster.com
Kép: teen.com

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .