KutyaSarok
Egészség

Edzünk kutyusunkkal!

A testi-lelki fittség megőrzéséhez elengedhetetlen az edzés. Azok a kutyusok, akiket gazdijuk szellemileg és fizikailag is rendszeresen elfáraszt, hosszú távon sokkal kiegyensúlyozottabbak maradnak. Ha a kutyasportok közül szeretne választani, lényeges, hogy a mozgásforma mindenképp a kutya fittségi szintjének megfelelő legyen, illetve korához és testsúlyához alkalmazkodjon.

Néhány egyszerű gyakorlattal is remek eredményeket érhetünk el, sőt, ha vele együtt mi is edzeni kezdünk, akkor mi magunk is egészségesebb életmódot folytatunk majd, ráadásul a kutya-gazdi kapcsolat is elmélyülhet.

Az egyik legjobb és gyorsan kivitelezhető megoldás, ha a reggeli és esti kutyasétáltatást kocogásra cseréljük. Kutyánk eleinte valószínűleg gyorsan akar majd szaladni, de ne hagyjuk, hogy húzzon minket, válasszunk inkább egy kényelmes tempót, amit mindkét fél tartani tud hosszabb távon is. Nyáron inkább reggel vagy este fussunk, amikor nincs túl meleg. Lehetőség szerint ne betonon fussunk és futtassuk kedvencünket, mert az izületeknek nem tesz jót. Ha mégis erre kényszerülünk, mindenképp ellenőrizzük, hogy nem éget-e a beton, ugyanis a nyári nagy melegben átforrósodott útfelület súlyos égési sérüléseket okozhat a talppárnákon.  Mielőtt nekivágnánk, érdemes egy kicsit bemelegíteni is. Közvetlenül előtte és utána ne etessük meg az ebet, viszont egy üveg friss hideg víz mindig legyen nálunk. Miután hazaértünk vizsgáljuk meg a kutya mancsait, nem érte-e valamilyen sérülés, és nézzük át a bundáját a kullancsveszély miatt.

Amennyiben szervezetünk, esetleg lábaink nehezen viselik a futást, próbáljuk ki a sétát gyors tempóban, vagy pattanjunk biciklire. Ez utóbbihoz viszont egy nagyon jól nevelt ebre van szükségünk, hogy a baleseteket elkerüljük. Lényeges, hogy fokozatosan terheljük ebünket és növeljük a távot, ugyanis kerékpáron ülve számunkra kisebb terhelés jut és kevésbé fáradunk el, míg kutyusunk súlyos izomsérüléseket is szenvedhet. Arra is figyeljünk, hogy a tempó se legyen túl gyors a négylábúnak. Ha szürkületben vagy sötétben eddzünk, akkor mindenképp legyen kivilágítva a kerékpár, és a kutyán is fényvisszaverő nyakörv/hám és póráz legyen, hogy mindenki számára idejében észrevehetőek legyünk. A teleszkópos pórázok ilyenkor balesetveszélyesek lehetnek, ezért azokat inkább a parkban vagy réten történő sétákra tartogassuk. Az eb mindig a kerékpár mellett fusson, soha ne előtte vagy mögötte. Kétkerekűs közlekedésre inkább az 1 évnél idősebb kutyák alkalmasak, a fiatalabbaknak még sok minden elterelheti a figyelmét.

Ha szeret görkorcsolyázni, máris talált egy remek közös edzésfajtát. Sőt, ma már népszerűek a cipőre felcsatolható guruló sarkak is, így eldönthetjük, hogy menet közben gurulni vagy inkább sétálni szeretnénk. Ez esetben is tartsuk be a fokozatosság elvét.

5882552

Nevelés és edzés szempontjából is érdemes eljárnunk kutyaiskolába, ahol különböző akadálypályákon tanulhatunk meg végigmenni kutyusunkkal. Minden eb számára izgalmas lehet a szlalom, az alagút, az ugróakadály és a hinta is. Mindig vigyünk magunkkal jutalomfalatokat és/vagy csipogó játékot, amelyekkel ösztönözni tudjuk az ebet, és adjunk jutalmat, ha jól teljesített. Ha már kellően begyakoroltuk a feladatokat és kertes házban lakunk, akár udvarunkon is megépíthetünk hasonló pályákat, így minden nap kimehetünk mozogni és új trükköket tanítani négylábú barátunknak. Saját akadálypálya elkészítésekor fordítsunk kellő figyelmet az akadályelemek minőségére és a helyesen kivitelezett mozgás megtanítására a kutya biztonsága szempontjából, hiszen a rosszul megépített akadályok és hibásan kivitelezett ugrások, fordulások is maradandó sérüléseket okozhatnak kedvencünknek.

Jöhet a közös úszás is, de vegyük figyelembe, hogy nem minden kutya szeret úszni. Medence, tó vagy tenger mellett is fokozottan figyeljünk kedvencünkre, soha ne hagyjuk egyedül úszni. Ha nem kedveli az eb a vizet, akkor ne erőltessük, fokozatosan próbáljuk hozzászoktatni: adhatunk neki például jutalomfalatot is, ha már tovább merészkedett vagy több ideig volt bent, mint szokott. Az úszást mindig sekély vízben kezdjük, és csak utána haladjunk befelé, ha látjuk, hogy biztonságban érzi magát az eb. Mindeközben kerüljük az áramlatokat. Az ízületi problémákkal küzdő kutyusoknak különösen javasolt az úszás, de az ő esetükben mentőmellényt is használnunk kell.

Frizbi

Nyáron kellemes kikapcsolódást nyújt a frizbizés a vízben és a vízparton egyaránt. Ezt játszhatjuk ketten háziállatunkkal, de akár több ember is csatlakozhat, és úgy még izgalmasabb lehet az eb számára. Dobáljuk a frizbit egymásnak, de úgy hogy akár el is kaphassa az eb, vagy legalább próbálkozzon vele. És időnként persze célozhatjuk kifejezetten a kutyusnak is, hogy biztosan legyen sikerélménye. Ügyeljünk rá, hogy a frizbi olyan anyagból készüljön, ami nem sérti meg az eb ajkát és a fogait a játék hevében.

 

Ha már mozgunk, fontos, hogy az rendszeres legyen. Akár több sportot is kipróbálhatunk, és kitalálhatunk újításokat is, hogy később se legyen egyhangú a program. Ne felejtsük el, hogy nem elég az aktív életmód, megfelelő étrenddel is hozzá kell járulnunk a kutyusunk és saját magunk egészségének megőrzéséhez is.

Forrás: amcny.org | fressnapf.hu
Index kép: dogster.com
Kép: breedofdog.fsylb.com | dogsaholic.com

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .