KutyaSarok
Oktatás

A porszívó a legnagyobb ellenség?

Kedvenceink sokszor a leglehetetlenebb tárgyakkal szemben tudnak bizalmatlanul viselkedni, ezek között is van egy–két használati tárgy, amik kifejezetten a frászt tudják hozni kutyusainkra, ilyen a porszívó és a hajszárító. A hajszárító esetében csak a fújt levegő által okozott zaj kelti a félelmet, a porszívónál, azonban maga a tárgy is ijesztő használat közben.

Mivel ezeket az eszközöket rendszeresen használjuk, szomorú, amikor kutyusunkat a saját otthonában kell ijedten látnunk. Megfelelő szocializációval ezen is segíthetünk.

Amennyiben lehetőségünk van rá, érdemes már kölyök korban hozzászoktatni ezekhez a tárgyakhoz kedvencünket. Habár idősebb korban több türelem szükséges a probléma megszüntetéséhez, a folyamat nem különbözik a kölyökkutyák zajhoz szoktatásától.

Nagyon fontos, hogy mindig csak annyit várjuk el kedvencünktől, amiről tudjuk, hogy sikeresen tud teljesíteni. Szép fokozatosan nehezítsük számára a feladatokat, egyre jobban feszegetve a határait. Először hagyjuk, hogy ismerkedjen meg magával a tárggyal, kikapcsolt állapotban. Használjuk a kedvenc jutalomfalatját és csalogassuk vele a porszívó közelébe. Kezdjük el mozgatni körülötte a tárgyat, de figyeljünk oda, hogy mindig csak annyira, amivel még nem késztetjük menekülésre kutyusunkat. Amíg tűri a porszívó jelenlétét, folyamatosan kaphatja a dicséretet és falatokat.

Porszívó

A tárgy után, az általa kiadott zajjal is meg kell ismerkednie négylábú barátunknak, így, ha a mozgással már nincsen probléma, egy fél pillanatra indítsuk be a porszívót. Használhatunk pórázt is, hogy magunk mellett tartsuk kedvencünket. Amikor áttérünk a zaj szoktatásához, a porszívót tartsuk egy helyben, egyszerre csak egy problémával foglalkozzunk. Először külön-külön kell megoldani őket, és a végén használni együttesen a mozgás és zaj ingereit. Fokozatosan növeljük a bekapcsolt porszívó mellett töltött időt, próbáljuk rávenni, hogy így is járja körbe a tárgyat és bőségesen jutalmazzuk meg, ha közben nem próbál kitérni a feladat elől.

Összekapcsolhatjuk a két feladatot, ha álló, bekapcsolt porszívó mellett komfortosan mozog kedvencünk. A fokozatosságot továbbra is tartsuk be. A porszívó folyamatosan járhat, azonban a mozgatását újra apránként építsük fel és ne feledkezzünk meg a dicséretről sem.

Hosszú folyamatról van szó, így ne lepődjünk meg, ha az első gyakorlásokkor, esetleg csak a tárgy mozgatásáig jutunk el. 5-10 percnél tovább ne dolgoztassuk kutyusunkat a feladattal és a tréning időtartama alatt próbáljuk meg elkerülni, hogy más szituációkban porszívóval találkozzon. Amennyiben az aktuális állapotánál erősebb ingert kap, az újból a félelmét táplálhatja, így a takarítások során próbáljuk meg csendesebb helyre elzárni.

Forrás: fressnapf.hu
Index kép: consumerreports.org
Kép: popsugar.com

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .