KutyaSarok
Oktatás

A nevelés 5 egyszerű lépése

Minden kutyatulajdonos azt szeretné, ha kedvence szófogadó és jól nevelt lenne. Ez bizony elsősorban a gazdin múlik. A megfelelő módszerek alkalmazásával és rendszerességgel nagyon jó eredményeket érhetünk el. Akkor sem lehetetlen a feladat, ha egy felnőtt ebet fogadunk örökbe, akivel eddig keveset foglalkoztak, de a legjobb, ha a tanítást már fiatal korban el tudjuk kezdeni.

A felelős állattartáshoz hozzátartozik az is, hogy folyamatosan neveljük, képezzük kutyusunkat. Vannak, akik a büntetéseket részesítik előnyben, hogy az eb megtanulja, mi az, amit nem szabad, de sokkal hatékonyabb, ha a pozitív megerősítést választjuk. Egyszerűen azzal, hogy a kutyák megértik a tetteinket, a képzés sokkal könnyebbé, gyorsabbá és hatékonyabbá válhat. Ha követünk 5 általános lépést, akkor a tanítás eredményesebb lesz, mint gondolnánk.

Ismertessük a parancsot

Az első lépés a tréning során, hogy világosan megértessük az ebbel, hogy mi az, amit kérünk tőle. Az állatok eleve nem értik meg a nyelvünket, így illusztrálnunk kell számukra, hogy mit is jelent a parancs. A pozitív megerősítésre alapozott módszer keretében akkor jutalmazzuk kedvencünket, amikor az végrehajtja, amit kérünk tőle. Amikor azt szeretnénk, hogy üljön le, akkor a jutalomfalatot tartó kezünket az eb orra elé, kicsit a fölé tartjuk és lassan hátrafelé mozdítjuk. Első alkalommal, lehetséges, hogy kutyusunk elkezd tolatni, ekkor lépjünk közelebb és ismételjük meg a mozdulatot. A jutalomfalat követése közben egy olyan pozícióba kényszerül kutyusunk, anélkül, hogy megérintenénk, ami leülésre készteti, hiszen így jobban látja, érzi a falatot. A gyakorlat közben ismételgessük az „ül” vezényszót. Abban a pillanatban, hogy a feneke eléri a földet, leül, jutalmazzuk meg kedvencünket. Néhány alkalom után könnyedén hajtja majd végre a feladatot.

Elő a jutalommal!dog1

A következő lépés a pozitív megerősítésen alapuló képzésben, hogy tudassuk háziállatunkkal, hogy jutalomfalatot fog kapni. Olyan finomságot válasszunk, amit négylábú barátunk nagyon szeret, és nem kap minden nap. Az eb akkor fogja izgatottan várni a gyakorlásokat, ha tudja, hogy jutalomért is izgulhat. Tehát miután kimondtuk a kérést, előkerülhet a jutalomfalat, de nagyon fontos, hogy a kérlelő szemeiért ne adjuk oda azt a kutyusnak, csak ha tényleg teljesítette a feladatot. Fontos, hogy ha már egy-egy vezényszóra tökéletesen viselkedik a kutya, akkor azt a gyakorlatot jutalomfalat nélkül is gyakoroljuk.

Tartsuk fenn az érdeklődést

Amint az eb megérti, hogy mi az, amit elvárunk tőle, az első sikerek nagyon izgalmasak lesznek. Ha a jutalmazással igazán élvezetessé tesszük a kutya számára a tréninget, akkor nagy érdeklődéssel fogja várni az újabb parancsokat. Ez a fajta gyakorlás csak akkor lesz sikeres, ha a megerősítés minden alkalommal rendkívül pozitív. Tehát a siker után simogassuk meg kutyusunk buksiját, adjuk neki oda a jutalomfalatot, árasszuk el szeretettel, így kedvencünk hamar megérti majd a tanulási folyamatot. A „tanuló” időszakok lehetőleg ugyanarra a napszakra essenek, ha van lehetőségünk, ugyanazon a helyen végezzük kutyusunkkal. Az idő és hely ismerete már önmagában elég, hogy kedvencünk boldogan és hatalmas izgalommal várja a tanulást, gyakorlást.

Sok-sok ismétlés

Nagyon fontos, hogy begyakoroljuk a feladatokat, vagyis újra és újra megismételjük őket. Ahhoz, hogy háziállatunk azonnal felismerje a parancsszót, többször is hallania kell. Fontos, hogy a jutalom ilyenkor se maradjon el. Ha az eb már azonnal teljesíti a kérést, ahogy kimondtuk, akkor jó úton járunk.

Amikor már csökkenhet a dicséret mértéke

Az első 10-15 alkalom után lassan kezdjen el csökkenni a lelkesedésünk minden parancs sikeres teljesítése után. Az még rendben van, hogy jutalomfalatot kap a kutyus, de ekkora már eljuthatunk arra a pontra, hogy egy erőteljes „Jó fiú / Jó kislány!” legyen a dicséret. Tehát továbbra is tudassuk legjobb barátunkkal, hogy nagyszerű munkát végzett, csak már kicsit kisebb legyen az ünneplés. Egy idő után egyértelművé fog válni, hogy ha adunk egy parancsot, az bizony egy elvárás felé.

Miután kutyánk biztosan megtanulta az első feladatot, és minden alkalommal teljesíti a kérést, akkor ugyanezzel a módszerrel kezdjünk bele egy következőbe. Ha mindig lépésről lépésre, türelmesen és következetesen haladunk, akkor hamarosan egy nagyon jól nevelt, hűséges társat tudhatunk majd magunk mellett.

Forrás: lifehack.org | fressnapf.hu
Képek: pets4homes.co.uh | evolutionsupply.com

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .