KutyaSarok
Hírek

Galgo mentés Magyarországon

Több mint fél év telt el a Hungarian Galgo Rescue Team utolsó expedíciója óta. Mostanra 45 agár fuvarját és örökbefogadását bonyolították le Spanyolországból. Voltak állatok, akik könnyebben és voltak, akik nehezebben találtak új otthonra. Mostanra mindenki szerető családban, felelős gazdi mellett éli az életét. De milyen egy Spanyolországban halálra ítélt galgo élete Magyarországon? Hogyan tudnak beilleszkedni a családi vagy városi környezetbe?

„Minden kutya kicsit más, eltérő igényekkel és életháttérrel érkezik. Az eddigi mentetteink között vannak egészen fiatal példányok. Róluk valószínű nagyon gyorsan kiderült, hogy a többiekhez képest kevésbé erős a vadászösztönük vagy egyszerűen csak nem teljesítettek jól, így hamar leadták őket a spanyol menhelyek egyikén. Az ő esetükben a szocializáció, a nevelés és a kapcsolat építése a gazdik legnagyobb feladata.” – mondta Nagy Henriett, a magyar galgo mentés vezetője.

Vannak 3-5 éves példányok, akik sérülés, lemorzsolódás miatt kerültek „leselejtezésre”. Hallatlan, hiszen egy 3-5 éves kutya még koránt sem idős. Ezek az agarak a testi és lelki sérülések legváltozatosabb formáit mutatják. A félelem, a folyamatos rettegés mellett a vadászatok során szerzett sérülések és a fizikai bántalmazás nyomai is könnyedén felfedezhetőek legtöbbjükön. Pedig ők mind szerencsések, hisz olyan „haladó szemléletű” vadász volt a gazdájuk, aki nem választott a tradíció mögé bújtatott meghökkentő kivégzési módszerek közül, hanem leadta az állatot egy menhelyen.

Számos alkalommal merül fel kérdésként, hogy mekkora a galgok körüli mítosz, ami nemzetközi szárnyra kel. Valóban élnek a kegyetlen tradíciók? A kételyek eloszlatására két film debütált a közelmúltban: a Yo Galgo és a holland „Broken Spirit – The Galgo’s Last Run”. Ezekben a filmekben vadászok beszélnek arról kendőzetlenül, hogy az állat csak egy eszköz.

A magyar csapatnak, a megérkezés pillanatától fogva az legfontosabb, hogy minden agár a megfelelő helyre kerüljön, ha ez több idő, akkor többet várnak, de a sikeres örökbeadás nem csak a kutyák, hanem a potenciális gazdik és csapat érdeke is.

A mostanra örökbefogadott galgoink egy része vidéki, mások városi életet élnek. Figyelünk arra, ki, milyen környezetben érzi majd jól magát, ezért is van a részletes, örökbefogadást megelőző kérdőívünk és a javasolt többszöri látogatás. Mindig a kutya választ, ha működik a kémia, akkor az agarak mindent megtesznek a gazdikért. Sokan a korábbi múltjuk ellenére például cicák mellett élik életüket, de gyakori, hogy odavannak a gyermekekért, a nagymamákért. Nincs mit tagadni, előfordul a férfiaktól való általános félelem, ezen lehet és kell is dolgoznia a gazdiknak. Hosszú folyamat, de minden perce megéri. – mondta Csörgő Tímea, önkéntes. Figyelemmel, törődéssel és szeretettel boldogság nem csak a kutyának, de a családnak is az örökbefogadás.

A következő expedíció még várat magára, de szerencsére a támogatók továbbra is szívükön viselik a galgok ügyét. Így kapott felkérést legutóbb 4 galgo, több mentett kutyus mellett a Hansgrohe prémium fürdőszobai és konyhai termékei mellett, mókázós fotókon. Ezek a figyelemfelkeltő aktivitások segítenek az alapítványnak, hogy a galgok ügye folyamatosan fókuszban maradjon, ugyanakkor fantasztikus érzés boldognak és kiegyensúlyozottnak látni a mentvényeket. Amíg csapat tagjai a korábbi mentettek éltútját követik, addig minél több embernek kell hallania a galgok szomorú helyzetéről. Magyarországon több olyan összefogás mutatta meg az elmúlt hónapokban, hogy a jó ügyért sokan hajlandóak tenni. Számos módon segíthetünk, ez a 45 kutya is civil összefogás eredményeként menekült meg. Az életük csepp a tengerben, de nekik ez a minden, esély a boldog, szeretetteljes életre.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .