KutyaSarok
Egészség

Őssejt kezelés kutyáknál

Az őssejtekkel történő orvosi kezelés egy teljesen új,innovatív, rendkívül ígéretes, a jövőbe tekintő, nagyon sok pozitív hatással járó eljárás. A humán és állatorvosi ortopédiában elsősorban az idült porckárosodással járó krónikus folyamatok (arthrosis) esetében használjuk sikerrel. Már kutyák esetében is elérhető nálunk Magyarországon is!

A térd ízületének sérülése gyakori jelenség (keresztszalag szakadás, térdkalács vagy patellaficam pl.), számos tényező előidézheti az ízület felszínének károsodását. A csontvégek találkozásánál elhelyezkedő sima porcfelszín felpuhulásában, kopásában jelentős szerepet játszhat a végtag tengelyének eltérése, egy korábbi sérülés, túlterhelés, túlsúly.

Az ízületek felszínét borító hyalin porc egy különleges szövetféleség. Átlátszó alapállománya miatt üvegporcnak is nevezik. A porc nem tartalmaz ereket, a tápanyag, az oxigén csak diffúzió útján jut el a sejtekig. Az anyagok ki és beáramlása csak az ízületi folyadékon (synovia) keresztül történik. A differenciálódott, érett porcsejt idegvégződésektől és nyirokerektől szintén mentes. Emiatt az immunrendszer számára maga a porcszövet elérhetetlen. Ezekből a különleges tulajdonságokból adódik a porcszövet nagyon gyenge regenerációs képessége. Egy esetleges sérülés esetében az erek hiányából adódóan nem tudnak őssejtek a sérülés területére áramlani.

Őssejt

Legtöbbször a nagy terhelésnek kitett porcfelszínen (femorotibiális ízület, meniscusok) jelennek meg először felrepedések, töredezések, mely után az ép porcszövet elvékonyodik, lemaródhat. Ugyancsak gyakori jelenség a hirtelen mozdulat (pl. fordulás, ugrás) következtében kialakuló szalagszakadás kutyánál és a hirtelen jelentkező fájdalom, sántítás. A fájdalom hátterében a meniscus porc sérülése, letörése áll, kvázi egy szabad test az ízület üregében, amely elmozdulhat, beékelődhet az ízületi felszínek közé. Ez ott szabadon vándorolhat, heves fájdalmat, gyulladást kiváltva. Ennek a törmeléknek az eltávolítása szükséges mindenképp, az arthroscopos eljárás vált elterjedté, viszont a hiányzó, sérült porcfelszín regenerálására, pótlására ez nem jelent megoldást.

Napjainkban már elérhetőek kutyák esetében is a kevésbé invazív, nem műtéti beavatkozások (hyaluronsavas ízületfeltöltés, őssejtterápia, PRP-autológ vérplasma-kezelés).

Felületes bódításban ízületi injekció beadása történik és az őssejteket, PRP koncentrátumot hyaluronsavval együtt rögtön a sérült, gyulladásban lévő területre juttatjuk és egyből elkezdődhet a gyógyulás!

Az eljárás lényege, hogy ún. Mesenhimális őssejteket juttatunk közvetlenül a károsodott területre, az ízületbe injekcióval. Ezek a mesenhimális sejtek ott helyben képesek osztódni, differenciálódni és különböző sejtekké alakulni (pl. porc, ín, izom, csont, stb). Ezek a sejtek az ízületben fékezik a hegesedési folyamatokat, növelik az erezettséget, leállítják az oxigénhiány és a sérülés, kopás által előidézett sejthalált és ténylegesen elősegítik, erősítik a szövetek  természetes regenerációját. Az LL37 nevű protein természetes antibiotikum termelése révén a mesenhimális őssejtek antibakteriális és gyulladás gátló hatással is rendelkeznek.

Ami nagyon fontos a kezelést megelőzően, hogy az arthrosist kiváltó problémát minden esetben meg kell szüntetni (porcleválás, szalagszakadás, stb.)!!!

Őssejt

Hyaluronsavval kombinálva használjuk, ami természetes ízületvédő anyag, számos szájon át szedhető ízületvédő készítmény fő alkotója (zöldkagyló, cápaporc, egyéb). Szájon át szedve felszívódása a legújabb kutatások alapján is bizonytalan, ízületben történő deponálódása kétséges. Injekció formájában célzottan, a szükséges területre tudjuk bejuttatni minimal invazív módszerrel, ahol rögtön kifejti jótékony hatását.

Főbb felhasználási területei

  • térdízületben porckopás (patellaficam, szalagszakadás, OCD következtében)
  • vállízület, könyökízület, csánkízület, csípőízület hasonló megbetegedése
  • állatorvosi szemészet, pl. nem gyógyuló szaruhártya fekélyek

Legfőbb előnyei:

  • Enyhe bódításban, steril körülmények között az ízület üregébe( intraartikulárisan) injekcióval juttatjuk be az őssejteket
  • Semmilyen ellenjavallat nincsen, allergia nem alakulhat ki a kezelésre.
  • Hyaluronsavval kombinálva használjuk így természetes kenést is biztosítunk az ízületnek egyből
  • Nem igényel kórházi utókezelést, nincs varratszedés, nincs gallér, stb.
  • Javulás szinte azonnal elkezdődik, tapasztalható
  • Sok esetben a műtétek is megelőzhetőek ezzel a kezeléssel
  • Többször ismételhető szükség esetén káros következmények nélkül
Cikk: Dr. Fux Attila állatorvos sebész
Képek: pethealthnetwork.com | pets4homes.co.uk | valleyofthevets.com

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .