Nyári Kisokos Gazdiknak

Utazás / Szállítás – biztonságos utazás

Manapság szerencsére egyre többen választunk olyan helyszínt nyaralásunkhoz, ahova kedvencüket is magukkal vihetjük, így kutyusaink is velünk tudnak pihenni, nem kell nélkülözniük társaságunkat. Ám ilyenkor fokozottan oda kell figyelni rájuk: fontos a folyamatos folyadékpótlás és a hűsölési lehetőség biztosítása. Ha Bennetek is megvan az elhatározás, nem árt, ha néhány dologgal tisztában vagytok, mielőtt útnak indultok! Viszont előtte érdemes körbenézni a Korzó üzleteinek kínálatában is (a Korzó az Auchan hipermarketek előterében lévő boltokat foglalja magába). Több, kisállatok tartására szakosodott üzlettel is találkozhattok a Korzókon, így széles termékpalettából tudtok választani utazás előtt.

Ha már kiválasztottátok a célállomást, mindenképpen győződjetek meg arról, hogy kedvenceteket is vihetitek-e az adott szállodába. Ma már a szálláshelyfoglaló oldalakon egy kis tappancs jelzi, hogy az adott hotel/apartman kutyabarát-e, de nem árt rájuk telefonálni, hogy erősítsék meg, hogy tényleg tudják fogadni kedvenceteket.

 

Előkészületek

Ha autóval megyünk nyaralni, saját biztonságunk mellett nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni kutyusunk biztonságára is. Így a legtöbb nem kívánatos baleset megelőzhető.

Nagy kutyák számára mindenképp szerezzünk be egy szállítóboxot, amiben kényelmesen elférnek. Esetleg a saját pokrócát, vagy törölközőjét terítsük le a box aljára, hogy otthonosan érezze magát, ne legyen annyira idegen számára a környezet. Ha még nem szállítottuk őt hasonló eszközben, hosszabb út előtt mindenképpen annak hozzászoktatásával kezdjünk, esetleg kérjük szakember segítségét.

AlpaZoo Box

Gulliver szállítóbox 32x31x48cm Sötét Szürke/Világos Szürke
 ALPHAZOO
 Ár: 3 990 Ft

Kisebb kutyusoknak is jó lehet a szállítóbox, de ha nem szeretnénk őket bezárni az egész útra, akkor ma már szuper autós hámokat lehet kapni.

ham1

ham2

fit+fun biztonsági hám autós szállításhoz M
 FRESSNAPF
 Ár: 3 899 Ft

A nagy melegben fokozottan oda kell figyelni kedvencünk egészségi állapotára. Elsősegély doboz nélkül – melyben a legfontosabb dolgok vannak – el se induljunk otthonról (részletek: http://www.kutyaelsosegely.hu/elsosegelycsomag)! Soha ne hagyjuk őket az autóban, még leengedett ablakok mellett sem, a „csak 5 percre beugrom a boltba” indokkal. Pár perc alatt elviselhetetlen hőség van már a kocsikban ilyenkor, árnyékban is. Ügyeljünk arra, hogy mindig biztosítsunk számukra friss, hűs ivóvizet. Remek hámokat és utazótálat tudunk kapni a FRESSNAPF-ban, aminek könnyű a tárolása, és akár út közben is tudjuk használni.

tal1 tal2

Dogs Creek utazótál Mountain kék 1600ml
 FRESSNAPF
 Ár: 3 499 Ft

Ha a tömegközlekedést választjuk (pl. Budapesten a BKK-val: http://kutyasarok.hu/hirek/hogyanutazzunk-kutyankkal-bkk/), előtte mindenképpen olvassunk utána, hogy az adott városban mely tömegközlekedési eszközökre vihetjük fel kedvencünket, illetve milyen felszerelésben lehet őket szállítani. Szájkosarat mindenképp be kell szerezni a járművekre, anélkül nem lehet őket szállítani – kivéve boxban, akkor nem szükséges. A szájkosár kiválasztásánál ügyeljünk arra (főleg így nyáron, a nagy melegben), hogy olyan terméket válasszunk, amiben kutyusunk „tud lihegni”, a hőleadás végett.

Praktikus az autóban rögzíthető kutyahám is a biztonságos utazáshoz, állítható elemekkel, hogy kutyusa biztonságosan utazhasson az autóban. A stabil nejlon kutyahám puha bevonása kényelmes viselet a kutyának.

szaj1

Nejlon szájkosár XS-XL
 ALPHAZOO
 Ár: 590 Ft – 990 Ft

szaj2

Hálós nejlon szájkosár XS-XL
 ALPHAZOO
 Ár: 790 Ft – 990 Ft

Megint más kérdés a repülőn történő szállítás, amire érdemes még jóval az utazás megkezdése előtt gondolni, hiszen nagyon szigorú szabályozások vannak. Mindenképpen útlevél szükséges kutyánknak is, melyről bővebb információt a Magyar Állatorvosi Kamara oldalán olvashattok http://maok.hu/index.php?pageid=23  http://www.petpassport.hu/.

 

Nyaralás

Nyaralás vízparton

Ha vízparton nyaralunk, ne feledkezzünk meg arról, hogy kutyusainknak is jól esne hűsölni egyet a hideg vízben. Mindenképp válasszunk olyan strandot, ahova kutyákat is beengednek, és lehetőleg (nagyon fontos!) árnyék is van. Kedvencünk örömmel fog beszaladni a vízbe, ám a biztonságukra ilyenkor is nagy figyelmet kell fordítani. Ha korábban nem úszott még, esetleg bizonytalan ilyen helyzetekben, vagy épp most szoktatjuk hozzá a vízhez, mindenképp szerezzünk be egy olyan hámot, amiben biztonságosan utána tudunk nyúlni, ha baj van.

dog1

Dogs Creek hám Active piros 56-69cm
 FRESSNAPF
 Ár: 8 999 Ft

Fontos, hogy felhevült testtel ne engedjük be a hideg vízbe. Fokozatosan szoktassuk hozzá, először a lábait tegye bele, majd kicsit a kezünkkel vizezzük be a testét, aztán mehet is a móka!

 

Túrázás

Nagyon sokan választják ma már kikapcsolódásképpen az aktív pihenést, például a túrázást. Ez a legjobb lehetőség arra, hogy kutyusunkkal együtt legyünk, hiszen imádják az erdei utakat. Ha lakásban tartod az ebet, garantáltan élvezni fogja a nyaralásnak ezt a verzióját. Viszont ügyeljünk arra, hogy ne a legnagyobb melegben induljunk útnak.

Indulás előtt azért érdemes pár dolgot észben tartani, esetleg írni egy csekklistát, amire mindenképpen szükségetek lesz a túra alkalmával. A vizes kulacs és egy kisebb elsősegély csomag elengedhetetlen része kell, hogy legyen a felszereléseteknek.

itato1

Itatótál utazáshoz 700ml
 ALPHAZOO
 Ár: 1 190 Ft

iati222

AniOne kulacs 2in1 kék 500ml
 FRESSNAPF
 Ár: 2 099 Ft

Ezen kívül, a bizonytalanabb gazdiknak – akik nem merik elengedni a kutyust, mert félnek, hogy esetleg valami elvonja a figyelmét, és nem lehet behívni – érdemes egy hosszabb (15-20m) pórázt is beszerezni. Ennek köszönhetően a kutya is szabadabbnak érezheti magát, a gazdi pedig nyugodtabb lehet a séták alkalmával.

A mai rohanó, modern világban már nem szoktunk semmin meglepődni, így az sem újdonság, hogy gyártanak már kutyusok számára LED-es nyakörvet. Ennek a terméknek köszönhetően sötétedés után is biztonságosan sétáltathatunk, nem kell a nagy melegben útnak indulni.

20187608_1596536777023496_25725955_n

LED-es nyakörv
 Díszállat Kutsera
 Ár: 5 330 Ft

Ha már biztosabb vagy kedvencedben, akkor is érdemes (ha már előzőleg megismertettük vele a lényegét) egy ultrahangos sípot magunkkal vinni. Ha nem vagy tisztában a helyes alkalmazással, mindenképp kérd ki egy szakember segítségét!

sip

Frekvenciás síp (kicsi-nagy)
 ALPHAZOO
 Ár: 690 Ft

A kutyusok imádják a gazdijukkal közös elfoglaltságokat, így például, ha egy tisztásra vagy parkba értek, nyugodtan elő lehet venni a labdát vagy a frizbit. Figyeljünk arra, hogy az elsőnél célszerű a játékot két labdával elkezdeni – mire visszahozza az először eldobott játékot, dobhatjuk neki a másodikat, így ösztönözve őt arra, hogy ami először a szájában volt, azt lerakja elénk. A frizbi tanítása már kicsit bonyolultabb, így ha még kezdőnek számítotok, mindenképp kérjétek ki egy szakember tanácsát. Ehhez a mókához remek frizbiket találhattok például a Díszállat Kutsera és a FRESSNAPF kínálatában.

frizbi

Dogs Creek kutyajáték Easy Fly frizbi 24cm
 FRESSNAPF
 Ár: 2 499 Ft

frizbi2

Műanyag Frizbi
 Díszállat Kutsera
 Ár: 2 610 Ft

A túra végén a kutya átvizsgálása minden alkalommal célszerű, hogy a nem kívánatos „vendégektől” meg tudjuk szabadítani kedvencünket. Ha már túra előtt gondoskodunk a megelőzésről, akkor a kullancsok és egyéb vérszívók által terjesztett betegségek nagy eséllyel megelőzhetők.

k1

Fypryst kullancs elleni cseppentő
 Díszállat Kutsera
 Ár: 2 860 Ft

k2

Kiltix medium
 FRESSNAPF
 Ár: 6 199 Ft

k3

Foresto kutya nyakörv bolhák és kullancs ellen 8 kg felett, 70cm
 FRESSNAPF
 Ár: 8 999 Ft

k4

Frontline Combo rácsepegtető oldat Spot-On 2-10 kg
 FRESSNAPF
 Ár: 2 999 Ft

 

Otthoni kikapcsolódás

Vannak olyanok, akiknek a legnagyobb kikapcsolódást az jelenti, ha egy hétre otthon tudnak maradni vagy saját nyaralóba tudnak menni. A nagy melegben az otthoni medence remek kikapcsolódást jelenthet, de akiknek nem adatik meg ez a lehetőség, kutyusaiknak még könnyű szívvel be tudnak szerezni egyet. Kertbe, de akár erkélyre is fel lehet állítani, és kedvencünk garantáltan élvezni fogja a nagy melegben. Itt is fontos a fokozatosság elve, ne engedjük felhevült testtel rögtön fejest ugrani a medencébe.

medence

AniOne kutyamedence 120x30 cm
 FRESSNAPF
 Ár: 15 999 Ft

Egyéb hűtési lehetőség még az is, ha különböző jeges falatokat készítünk neki. Egy jégkockatartó segítségével könnyű szerrel készíthetünk mindenféle finomságot, melyek biztosan nagyon jól fognak esni neki a nagy melegben.

Rossz idő esetén, amikor sem a vízpartra, sem egy kiadós sétára nem tudtok elmenni, és kénytelenek vagytok otthon maradni, akkor sem kell kétségbe esni. Különböző gondolkodós játékokkal nagyon szépen le tudjuk már fárasztani kedvencünket mentálisan, ami nagyon fontos a kiegyensúlyozott élet fenntartásához. Nem utolsó sorban ezeknek a közös elfoglaltságoknak köszönhetően gyönyörűen épül kettőtök között a kapcsolat, így még harmonikusabban tudtok együtt élni.

jatek1

AniOne gumijáték TPR, bot kötéllel 17cm
 FRESSNAPF
 Ár: 2 599 Ft

jatek2

Hőre lágyuló Snack harang 10cm
 ALPHAZOO
 Ár: 990 Ft

jatek3

Gumicsont úszó 14cm
 ALPHAZOO
 Ár: 890 Ft

 

Ápolás, egészség

Nyáron sem szabad megfeledkeznünk kedvenceink ápolásáról. Érdemes minden nap átfésülni, illetve kefélni őket, így az esetleges vedléses időszakon könnyebben túl lehetünk. Ennek köszönhetően javul a bőr vérkeringése, az elhalt szőrszálak pedig könnyebben kihullanak. Így kedvencünk szőre nem fog összetapadni, és nem utolsó sorban megelőzhetünk különféle bakteriális fertőzéseket és gombás megbetegedéseket is.

fesu1

Furminator kefe hosszú szőrű kutyusok számára
 Díszállat Kutsera
 Ár: 8 380 Ft

fesu2

MORE FOR bontókefe M
 FRESSNAPF
 Ár: 3 499 Ft

Egy kiadós túrázás után, ha esetleg még pár pocsolyában is hűsölt kedvenced, biztosan jól esik neki, ha egy alapos fésülés/kefélés után megfürdeted. Figyeljünk arra, hogy a víz hőmérséklete ne legyen túl meleg, de a túl hideg sem tesz jót nekik. A vízsugár erőssége se legyen túlságosan erős, mert könnyen megijedhet kutyusunk, ami után akár már rémálommá is válhat egy-egy fürdetés. A megfelelő, bőrtípushoz passzoló sampon kiválasztása elengedhetetlen, ám ügyeljünk arra, hogy a túlzásba vitt fürdetés sem egészséges a kutya számára. A túl gyakori fürdetéssel sok alapvető fontosságú anyagot kimoshatunk a bundájukból, ami könnyen a bőr kiszáradásához is vezethet.

sampon

Serum hipoallergén sampon 230ml
 FRESSNAPF
 Ár: 1 999 Ft

Néhány kutya imád a napon feküdni, magukba szívni a nap melengető sugarait. Ám kutyusaink, ugyanúgy, mint mi, könnyen napszúrást, illetve hőgutát kaphatnak, ha a tűző napon kell huzamosabb ideig lenniük és nem tudnak árnyékba húzódni. Minél világosabb a szőre – ezáltal ugye a bőre is – annál könnyebben napszúrást kaphat. Biztosítsunk számukra árnyékos helyet és vizet minden esetben.

Tünetek:

 • Gyors lihegés
  • Tágra nyílt pupillák
  • A nyál megvastagodása
  • Vörös nyelv
  • Hányás
  • Szédelgés
  • Hasmenés
  • Kóma

Ha már megtörtént a baj, azonnal kezdjük meg az állat hűtését vizes törölközővel és induljunk az állatorvoshoz, mert ilyenkor minden perc számíthat. A normál testhőmérséklet a kutyáknál 38-39 C. Ha a hőmérséklet eléri a 41 C fokot az már rendkívül veszélyes rájuk nézve. A megelőzés érdekében soha ne hagyjuk őt az autóban, illetve az udvaron is biztosítsunk számára árnyékos helyet és friss ivóvizet. Sétáltatások alkalmával ügyeljünk arra, hogy kánikulában kora reggel és késő este ajánlatos kivinni a kutyát. Ha elengedjük, tartsuk állandó megfigyelés alatt, ne hajszoljuk túl, és ne tegyük ki túl nagy fizikai megterhelésnek!

 

A MORE FOR, AniOne, Dogs Creek és fit+fun termékek kizárólag a FRESSNAPF áruházakban kaphatóak. A további részletekről érdeklődj az áruház kollégáinál, akik készséggel állnak rendelkezésre. A bejegyzésben látott termékek mellett feltüntetett árak a 2017.július 18-án érvényes árak.

 

Üzletlista:

ALPHAZOO (Korzó Maglód, Miskolc, Solymár, Soroksár, Törökbálint, Csömör)
http://www.alphazoo.hu/
https://www.facebook.com/alphazoo/
FRESSNAPF (Korzó Fót)
http://www.fressnapf.hu/
https://www.facebook.com/Fressnapf.hu/
Díszállat Kutsera (Korzó Budaörs)
http://diszallatkutsera.hu/
https://www.facebook.com/kutsera.diszallat/
A Korzót az iranykorzo.hu weboldalon, és a Korzó Inspiráció Facebook oldalán (https://www.facebook.com/korzoinspiracio/) éritek el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

megosztás