KutyaSarok
Kutyás szolgáltatásokSzolgáltatók

Barfshop – Az ország első B.A.R.F. üzlete

Idén megnyitott az ország az első B.A.R.F. üzlete Budapesten, a XIII. kerületben. Perlaki Fanni, a Barfshop tulajdonosa válaszolt pár kérdésünkre!

Honnan jött az üzlet ötlete? Mi ihletett egy saját kis bolt megnyitására?

A történet Csipettel kezdődött, a kis törpepinscheremmel, akit 8 hetes korában kezdtem el B.A.R.F.-osan etetni, és azóta is eszerint nevelkedik. Követtem az angol és német cikkeket, fórumokat, ahogy a magyar BARF-os közösséget is. Magyarországon nem voltak kaphatók akkoriban természetes, organikus étrendkiegészítők a hasonló etetés mellé, így először webshopot nyitottunk, ami hamar népszerű lett. Tavasszal jártam kinn Németországban egy takarmányozási szakkiállításon, ahol már több B.A.R.F.-os cég is képviseltette magát. Németország a B.A.R.F. egyik otthona, így ott már nincs semmi különleges abban, hogy bemész egy Barfshopba, és leemeled a fagyasztott húst a polcról. Tátott szájjal bámultam csak, hiszen én pontosan tudom, milyen nagy kihívás itthon néha megfelelő húsokhoz jutni, kinn pedig úgy éreztem, számba pottyan a falat. Innen jött az ötlet, hogy csináljunk hasonlót itthon is. Úgy tűnik, nagy igény volt rá.

Miért és kiknek ajánlanád is a nyersetetést?

Ha szigorúan a kutyákat és cicákat nézzük, akkor kevés kivétellel mindegyiknek. Általában a gazdikon múlik, hiszen körültekintést, és némi időráfordítást igényel, hogy tisztába kerüljünk az alapokkal. Egy fokkal azért bonyolultabb, mint egy marék tápot odaadni a kedvencünknek. Így csak olyanoknak ajánlom, akik szívesen fordítanak arra pár órát, hogy körüljárják a témát, megtervezzék az első havi etetést. Utána már könnyen belerázódik a gazdi is.

Mik közül válogathatnak a vevők az üzletben?

Kifejezetten széles választék van húsokból. Szárnyasokon kívül marhával, szarvassal, birkával tudunk szolgálni. Amit nem tudunk itthonról beszerezni, azt egy megbízható, 40 éve B.A.R.F.-al foglalkozó német cégtől vesszük meg: ők szállítanak zöldpacalt, lovat, kenguruhúst fagyosan. A húsokon kívül megtalálhatóak nálunk az organikus étrendkiegészítők, zöldség-és gyümölcskeverékek, 100%-ig természetes jutalomfalatok, rágókák megannyi húsból, gabonamentesen.

 barfshop

 

Házhoz szállítást is vállaltok?

Húsokat nem tudunk házhoszállítani, de az étrendkiegészítőket, jutalomfalatokat, rágókákat természetesen házhozszállítjuk, ha webshopon adják le a rendelést a vevők.

Pár mondatban kérlek fogalmazd meg, miért érdemes ellátogatni Hozzátok!

Ha egy kutyás, vagy cicás nyersen etet, akkor fontos, hogy teljeskörűen tudja táplálni kedvencét. Nálunk többfajta hús, csontos hús, belsőség beszerezhető, illetve minden egyéb, ami a B.A.R.F.-hoz kell, legyen az étrendkiegészítő, vagy karácsonyi meglepetés. Kezdőknek tudunk segíteni néhány jótanáccsal is, érdemes megkeresni bennünket ezért is.

cutmypic
Fanni és Csipet
A BARF nyersetetés alapvető szabályai

Mire van tehát szüksége egy ragadozónak? Húsra, húsra és még több húsra, amit több kiegészítővel is feltúrbózhatunk. Hús alatt természetesen a nyershúst értjük! 🙂

A BARF étrenden tartott kutya napi ételadagjának összetevői tehát:aranyok-prezentaciohoz

 • Csontos hús: 40% – 50%
 • Csont nélküli hús: 30%-40%
 • Belsőségek: 5-10%
 • Gyümölcs-zöldség: 10-20%
 • A kutya életkorának, egészségi állapotának és aktivitásának megfelelő étrendkiegészítők: 5-10%

FONTOS! A feltűntetett arányok nagyjábóli értékek. Minden kutya más-és más, az etetés során megtapasztaljuk, mit kedvel-mit nem, mi az amit nem bír, mi az, amiből többet, vagy kevesebbet igényel. Vannak kutyák, akik egyáltalán nem esznek zöldséget-gyümölcsöt, míg mások boldogan legelésznek a kerti fáról.

Melyik összetevő mire jó BARF étrendben ( nyersetetésben )?

Csontos húsok: Az egyik legfontosabb összetevőja a BARF etetésnek. A nyers csont puha, nem törik szilánkosan, ellentétben a főtt változattal, ami a hőkezelés hatására megkeményedik, és a kutya emésztőrenszerébe jutva súlyos sérüléseket okozhat. A nyers csont minden BARF -os kutya alapvető szükséglete, hiszen innen biztosítják a számukra szükséges kálciumot, míg a velős, porcos, inas, zsíros falatok a számukra nélkülözhetetlen fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat, zsírsavakat, nyomelemeket adják. A csont ezenkívül rágásra ösztönzi a kutyát (ellentétben a táppal, amit csak felszív), így BARF -os nyers étrend mellett fogtisztítókra csak idős korban van szükség, a BARF -os kutyák fogazata egészséges, fehér, nem fogköves.

Csont nélküli húsok: Hasonló az előző fejezethez, a csonthoz kapcsolódó részek nélkül. A legfőbb fehérje és energiaforrás a BARF étrendben. Nyugodtan rajtahagyhatjuk a bőrt, zsírosabb részeket.

Belsőségek: A belsőségek rengeteg vitamint tartalmaznak. Ide tartoznak a kiválasztószervek, és azok a belső szervek, melyek nem izomból épülnek fel (máj, vese, lép, stb), de arányaiban kevéssé kell megjelennie a nyers étrendben, hiszen túl sok mennyiségben meghajtja az állatot, illetve túl sok vitamint adhatunk neki.

Zöldségek-gyümölcsök: A ragadozók emésztőrendszere jóval rövidebb, mint növényevő társaiké. Míg egy nyúl vakbele fontos szerephez jut a táplálékozásban, addig a kutyáé elcsökevényesedett. Ennek az az oka, hogy a növényi eredetű tápanyagok megemésztéséhez több idő kell, amihez alkalmazkodott az állatok emésztőrendszere is (kérődzők, stb). Logikus, hogy a növényeket az állat kevésbé hasznosítja, ezért egy-egy ,,legelés” után a gyümölcsök visszaköszönnek a székletben is. Ugyanakkor a bennük lévő rostok tisztítják a bélfalakat, reszelve, pürésítve pedig a vitaminok, antioxidánsok egy részét hasznosítják kutyáink is. Kis arányban adhatjuk nekik, de nem probléma, ha elmarad.

Kiegészítők a BARF nyersetetésben: Az állat aktivitásának, korának és egészségi állapotának megfelelően adhatunk étrend kiegészítőket megelőzésként, kúraszerűen, vagy épp tüneteket kezelve. Idetartoznak az olyan esszenciális zsírsavakat adó olajok, amiket a kutya más állatból nem tud felvenni (Omega 3, Omega-6), de sok BARF -os ad zöldkagylóport az izületi megbetegedések megelőzésére, szinten tartására is. Adhatunk gyógynövénykeverékeket, C- vitamin tartalmú csipkebogyóport, sport-és idős kutyák számára kollagént. A BARF nyersétrendhez sorolható az étel mellé adott túró, tojás, kefír is.

A BARF  nyers étrend előnyei
 • Erős immunrendszer
 • Erős inak, szalagok és csontok
 • Fejlettebb izomzat
 • Megszűnő allergia
 • Az emésztés helyreállása, kevesebb széklet
 • Gyönyörű szőr
 • Kevesebb fogkő
 • Vérkeringési problémák enyhülése
 • Aktivitás
 • Kitűnő étvágy
 • Túlsúlyos kutya esetén fogyás

Még többet megtudhatsz a módszerről és az üzletről ITT!


Forrás: Perlaki Fanni - barfshop.hu
Index kép: kutyabarathelyek.hu
Kép: kutyabarathelyek.hu

2 thoughts on “Barfshop – Az ország első B.A.R.F. üzlete

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .