KutyaSarok
Blog

Kutyasétáltatás kezdőknek és haladóknak

Az ember azt hihetné, hogy az ebtartók körében ez a téma a tipikus „lerágott csont” kategóriába tartozik, azonban egy nemrégiben tett sétám során számos olyan hiányosságba ütköztem, ami alapján igenis beszélni kell a biztonságos és megfelelő kutyasétáltatásról. Elvégre ahhoz, hogy a sétáltatás kellemes tevékenység lehessen kutyus és gazdi számára egyaránt, érdemes betartani bizonyos írott és íratlan szabályokat.

Az eszközök beszerzése avagy nyakörvek, pórázok, hámok útvesztője

Mielőtt magunkhoz vennénk egy kiskutyát számos kelléket, használati tárgyat kell beszerezni, melyek elengedhetetlenül szükségesek kedvencünk mindennapi életéhez.

A nyakörv kiválasztásánál elsősorban nem a design kérdése a fontos, bár nyilván egy Westien nem feltétlenül fog jól mutatni a hófehér színű. A folyamatos használat miatt a legfontosabb szempont, hogy kényelmes legyen kutyusunk számára. A 10-12 hetes kölyökre már nyugodtan ráadható egy könnyű textil- vagy bőrnyakörv, de mindenféleképpen ügyeljünk a méretre.

Elég vicces látványt nyújt, mikor felcserélődnek a szerepek és nem a gazdi sétáltatja az ebet, hanem fordítva. Erre a helyzetre tökéletes megoldás a hám használata. Nemcsak kölyökkutyáknál vethető be, hisz nem egy olyan fajta létezik, akiket én egyszerűen csak az „örök gyerek” kategóriába sorolnék, mint például az Angol cocker spániel. Tipikus izgő-mozgó, játékos kutyus, aki előszeretettel húzza maga után gazdáját, nem törődve azzal, hogy a nyaka ugyanúgy sérülékeny, mint az emberé, ezért nyakörve akár sérülést is okozhat neki. Emellett a hám elősegíti a szép, folyamatos sétára való tanítást is. Megfelelő felhelyezéséről itt olvashatsz bővebben.

Pórázokból sem kisebb a kínálat, mint nyakörvből, azonban ennek megválasztásánál is fontos az állat mérete és súlya. Kis- és közepes termetű kutyáknál remek lehet az úgynevezett automata flexi póráz, hisz hosszának köszönhetően jóval nagyobb mozgásszabadságot biztosít, mint hagyományos társaik.

caninenannies

A tanuló fázis

A kutya sok dologra megtanítható, de fontos a szeretet és a jutalmazás közben. Ha először idegenkedne a póráztól, felcsatolás után egy kis simogatással dicsérjük meg vagy adjunk neki jutalomfalatot, így egy idő után látni fogja, hogy ez a dolog egy cseppet sem veszélyes számára és nyugodtan fogja viselni.

Gondoljunk csak bele, hogy az utcára való kilépés során mennyi inger éri a szemünket, orrunkat és fülünket. Kedvencünk kifinomult érzékszervei révén ezeket mind nagyobb dózisban kapja, nem is csoda hát, ha a kapun kilépve nekiáll rohanni gazdijával a póráz másik végén. Arra, hogy megvárja míg bezárjuk az ajtót magunk mögött szintén tudatosan meg kell tanítani.

Miután sikerült ráébresztenünk kedvencünket arra, hogy nem futunk minden után, ami mozog vagy repül, akkor jöhet a szocializációra szoktatás. Érdemes tartani a fokozatosság elvét és nem rögtön a „mély vízbe” dobni kutyusunkat azzal, hogy a legnépszerűbb sétáltatós parkokba visszük. Kezdetben egy ismerősünk, barátunk kutyájával próbáljuk meg összeismertetni. A póráz ebben a helyzetben is hasznunkra lehet, viszont semmiféleképpen ne tartsuk mereven, kifeszítve azt, ugyanis amint az állat megérzi a gazdi görcsösségét, ő is feszültté válik. Ha úgy érezzük, hogy nyugodtan és kiegyensúlyozottan viselkedik ebünk egy másik társaságában, akkor gond nélkül vihetjük magunkkal futni egy forgalmas parkba vagy akár el is engedhetjük a kutyafuttatóban.

walking-dog

A tudatosság fontossága vagyis a biztonságos sétáltatás ismérve

A végére pedig jöjjön néhány szabály vagy inkább jó tanács, ami segít abban, hogy a sétáltatás a közös élmény mellett biztonságos is legyen számotokra:

  • ne vidd kutyádat kétes, veszélyes környékre
  • ha vízpart közelébe vagy erdőbe mentek sétálni, csak abban az esetben engedd póráz nélkül szaladgálni, ha biztosan tudod, hogy nem megy beláthatatlan távolságra tőled és persze visszajön, ha hívod
  • a különböző fesztiválokon, rendezvényeken tartsd pórázon és ha lehet kerüld az óriási tömeget, ahol könnyen ráléphetnek vagy egyéb módon veszélyeztethetik kutyusod testi épségét
  • figyelj a kutyádra séta közben, lehetőleg ne ilyenkor böngészd a facebookot vagy bármelyik közösségi oldalt
  • ha hajlamosnak érezzük kedvencünket az agresszív fellépésre más állatokkal vagy idegen emberekkel szemben, akkor tegyünk rá szájkosarat
  • fontos, törvényileg előírt kötelezettségünk kutyusunk ürülékének eltakarítása, ezért mindig legyen nálunk zacskó és ne legyünk restek felszedni, majd egy közeli kukába bedobni
Cikk Forrása: Kutyaham.hu
Indexkép: thebalance.com
Kép: gooddogz.org | health.com

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .