KutyaSarok
Oktatás

Hogyan sétáljunk kutyánkkal póráz nélkül?

Biztos nagyon sokan vannak azok, akik szeretnek nagy túrákra menni kutyusaikkal. A séták alkalmával szeretjük őket szabadon engedni, bízva abban, ha hívjuk őket rögtön mellettünk teremnek, nem csak futni fognak esztelenül, és másokra ugrálni. De hogyan juthatunk el idáig? Lehet nehéz belegondolni abba, hogy a kutyád, aki minden kis apró dologra izgatottan reagál a séta közben, minden hezitálás nélkül el lehet engedni ilyen helyzetekben. De ez könnyebb elérni, mint gondolod!

Először gyakoroljatok otthon!

Elsőre nem jó ötlet az, hogy rögtön kimentek a parkba, szabadon engeded, és meglátod mi fog történni. Amellett, hogy ez igen veszélyes lehet, nem fogja kutyusod megtanulni, hogy hogyan figyeljen rád azzal, hogy hogyan nem figyel rád. Szóval először gyakoroljatok otthon.

Kezdjétek azzal, hogy magadhoz szólítod a nevén. Fontos, hogy mindig hívd fel magadra a figyelmet, mindig kövessen Téged a tekintete. Mikor hívod, legyen kellemes a hangod, semmiképp ne förmedj rá, majd mikor engedelmesen hozzád fut vagy battyog, jutalmazd meg jutalomfalattal, vagy kedvenc játékával. Így azt, hogy hozzád kellett mennie, egy kellemes élménnyel fogja elkönyvelni magában.

A következő lépésben például bújócskázhattok is a házban. Bújj el, majd szólítsd a nevén. Mikor odaér hozzád, jutalmazd meg. Itt is fontos, hogy folyamatosan kellemes hangon, akár izgatottan szólítsd őt, ne morcosan, kedvtelenül. Arra is figyelj, hogy csak akkor adj neki jutalomfalatot, mikor tényleg ott van előtted, ne félúton. Ez esetben azt fogja megtanulni, hogy elég csak közeledni, már akkor is jutalomban részesül.

Mikor már 10-bőllegalább 8-szor sikerült ez a mutatvány, kimehettek a kertbe. Mikor elsőre nem sikerül behívnod, ne szólítgasd folyamatosan a nevén. Mond egyszer-kétszer, majd menj hozzá közelebb egy kicsit. Mutasd meg neki a jutalomfalatot, majd engedd, hogy kövessen, csak utána add neki oda.

Póráz nélküli gyakorlásIrány a szabad!

Mikor eléred azt, hogy kutyusod otthon és a kertben egyaránt hallgat rád, mikor hívod, ideje kimenni a szabadba (először csak kisebb tisztásra, ne induljatok el rögtön egy nagy túrára póráz nélkül). Ha a parkot választjátok, menjetek egy csendesebb, eldugottabb helyre, ahol nem zavar titeket senki. Majd jöhet a már megszokott rutin – engedd kutyusod pár lépésre magadtól, majd szólítsd a nevén. Ha elsőre nem sikerül, ne förmedj rá rögtön, és ne szidd le, lépj hozzá pár lépéssel közelebb. Azt szeretnénk, hogy magától menjen oda hozzád, nem pedig kényszerből. Ha ez sikerül, fokozatosan növeljük a távot.

Mehet a túra!

Még ha hosszabb túrára is készülsz, semmiképp ne indulj el jutalomfalat nélkül. Bármennyire bízol már a kutyusodban, nem lehetsz felkészülve semmire. Hívd magadhoz többször is, hogy mindig a közeledben tudhasd, és jutalmazd meg azért, hogy figyel rád.

A póráz mindig legyen kézközelben, és amikor egy forgalmasabb szakaszhoz értek, nyugodtan rakd a kutyusodra. Lehet ő akármilyen fegyelmezett, nem tudhatod, hogy az idegen kutyák hogy fognak reagálni rá.

Amiket mindenképp tarts szem előtt:

Gyakorlás

  • Mindig figyeljen rád, mikor elengeded. Ha már eleve izgatott, és úgy veszed le róla a pórázt, hogy fusson amerre lát, sokkal nehezebben fogod tudni újra felhívni magadra a figyelmet.
  • Mindig legyél pozitív. Nem számít, hogy mennyi időbe telik behívni, vagy mennyire ideges vagy már, mindig legyél pozitív. Mosolyogj. Éreztesd a kutyusoddal, hogy még mindig hozzád akar menni, mert pozitív élményben lesz része, és nem azért, mert fél a következményektől, ha nem tenné meg.
  • Ne becsüld túl az új kutyus ragaszkodását. Egy kölyökkutya akár végig követhet a házban, vagy akár séta közben is. De mi történik, ha kimentek például a parkba? A többi kutyus könnyen elvonhatja a figyelmét, és máris nem te leszel a középpontban. Ezért fontos, hogy előtte különböző helyeken gyakoroljatok, mielőtt „élessé válna” a helyzet.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .