KutyaSarok
Egészség

Miért harapdálja és nyalogatja kutyusom folyton a lábát?

A te kutyusod szokta nyalogatni, esetleg rágcsálni a lábait? Ha a válaszod igen, akkor sajnos nem vagy ezzel egyedül. Személyes tapasztalatból tudom mondani, hogy például lefekvés előtt az én kutyusom is néha, ha nem figyelünk rá, elkezdi rágni a lábait. Minden gazdi szeretné, hogy kutyusa egészséges legyen és jól érezze magát, így most segítünk, hogy hogy lehet ezt a problémát elkerülni.

Miért rágja a lábát?

Ha csak nem rossz szokásról van szó, a legfőbb oka az allergia.
A krónikus bőrbetegségek gyulladásos reakciót válthatnak ki a bőrén, ami viszketést okoz, ezért rágcsálja a lábát. Ezek általában örökletesek, a kedvencünk első éveiben fordul elő leggyakrabban, általában pár hónapos kortól egészen 6 éves korig. Néha előjöhet, majd elmúlik, de ha egyszer jelentkezik ez a probléma, sajnos máskor is elő fog fordulni. Ezt leggyakrabban fűfélék, pollen és a por atkák válthatják ki. Csak úgy mint mi emberek, ők is belégzik a levegőből, de míg nálunk ez könnyezéssel, orrfolyással jár, nálunk a lábak, vagy a fül viszketésével mutatkozik.

 

Tünetek

 • Viszketés miatti lábrágás, nyalogatás
 • Piros, begyulladt tappancsok (rágás is okozhatta)
 • Barna foltok a tappancsán (nyalogatás okozta)
 • Fejrázás, fül vakarás
 • Orrfolyás, szemek könnyezése

De vigyázat! Ezek a tünetek becsapósak lehetnek, sok minden másra is vezethetőek ezek, ezért fontos, hogy mielőbb lássa a kutyusodat egy állatorvos! A probléma súlyosságát mérlegelve az orvos különböző gyógyszeres kezeléseket fog felírni (szteroidok, antihisztamin, stb..). Mindezek mellett megpróbálhatod Te magad is otthon segíteni kedvenced gyógyulását.

 

Természetes gyógymódok
 1. Természetesen az első dolog, ha már tudod, hogy mi okozza az allergiát, hogy megszünteted annak forrását.
 2. Próbálj meg egy pólót, vagy ruhát adni kutyusodra. Ez valamilyen szinten egy védőréteget alkothat a bőre és a levegő között.
 3. Miután bejött az udvarról, vagy hazaértetek a sétáról egy nedves ruhával töröld őt át minden részét az arcától a farkáig, hogy a felületi polleneket eltávolítsd.
 4. Mosd meg a lábát séta után. Egy pár percig folyasd rá a vizet, miközben masszírozod a lábát, majd töröld neki szárazra egy ronggyal.
 5. Fürdesd meg, de ne többször, mint egy alkalom egy héten. A túlzásba vitt fürdetés könnyen kiszáríthatja a bőrét. Vegyél neki külön erre a célra gyártott sampont.
 6. A kutatások kimutatták, hogy az Omega-3 zsírsavak enyhíthetik a bőrkiütést. Beszélj az állatorvosoddal, hogy hogyan és mennyit tudsz hozzáadni kutyusod étrendjéhez.
 7. Gyakrabban porszívózz otthon (a kanapét is), és moss ágyneműt, hogy a poratkákat minimalizálni tudd a lakásban.
Forrás: kutyasarok.hu 
Index kép: doggygoo.com | Kép: dogsnaturallymagazine.com

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .