KutyaSarok
Egészség

Kutyakozmetika otthon

A rendszeres otthoni kutyaápolásnak nemcsak higiéniai jelentősége van: az egyben erősíti, meghittebbé teszi a kutya-gazdi kapcsolatot. A külső rendszeres ápolásával „karban tartjuk” a lelket is, a simogatás és gondoskodás terápiás, stresszoldó hatása a folyamat pozitív velejárója.

Ha a kutyust már egész fiatalon hozzászoktatjuk a rendszeres ápoláshoz, akkor később már elvárja tőlünk a gondoskodást. Eleinte persze nem lesz könnyű, vonakodva fogja ebünk végigülni a kefélgetést, fésülést. De nem szabad egy-két nehéz eset után feladni a próbálkozást, hiszen ezt a későbbiek folyamán – mint kötelező szertartást – igényelni fogja és örömét leli majd benne. Ha idáig el akarunk jutni, az persze sok jutalomfalatunkba fog kerülni…

Az otthoni kutyaápolás eszközei

Nagyon fontos az kutyakozmetikai eszközök helyes kiválasztása. Figyelembe kell venni kutyusunk szőrzetét és méretét. Nem igaz az az állítás, hogy ha nagyobb a fésű vagy kefe, akkor hamarabb végzünk. Lehet, hogy időben igen, de vajon minőségében is? Célszerű inkább kisméretű kefét és/vagy közepes fogazatú fésűt vásárolni. A kisebb kefével, jól megközelíthetőek az eldugottabb helyek, mint például a hónalj, fültő, áll alatti szőrzet vagy a fenék körüli rész.

kutyakozmetika

Kutyakozmetika otthon – 9 lépésben

A fésülést mindig a kutyus hátán kezdjük, a szőr növésével azonos irányban haladva. Utána az oldalak következnek, majd a szügy, melltájék, a hónaljak (erre a területre figyeljünk oda nagyon, mert gyakran becsomósodik, ami nagyon kellemetlen a kutyusnak). A kefélést ne gépiesen végezzük, figyeljük közben a kutyusunk bőrét, mert az sok mindenről árulkodik. Ha figyelmesek vagyunk, azonnal meglátjuk, ha bolha vagy kullancs van a kutyánkban. A tévhitekkel ellentétben ugyanis nem csak tavasztól őszig, hanem télen is van kullancsveszély. Télen a madarak és az erdei állatok pottyanthatják ki magukból, amit mi gyanútlan kutyasétáltatók összeszedhetünk akár a városban, akár egy erdei séta, kirándulás alakalmával. Láthatjuk azt is, ha túl száraz a kutyusunk bőre, és az esetleges csípés- és kiütésnyomokat is felfedezhetjük.

A kutyusunk hátsó fertályát óvatosan kefélgessük, vigyázzunk arra, hogy a kefe ne sértse fel a végbél érzékeny bőrét vagy a nemi szerveket. Ha nem elég ennek a területnek a keféléssel való rendbetétele, ajánlom a langyos vizes vattával történő lemosást. Ezt a műveletet tüzelő szukák esetében legalább naponta egyszer ajánlatos elvégezni. Bár a kutyánk tisztogatja magát, de vannak olyan régiók, amiket nem vagy csak nehezen ér el. Kerti kutyusok esetén is érdemes erre odafigyelni. A tüzelőbugyi használatával azonban főleg szobakutyusok esetén megkönnyíthetjük helyzetünket a nehéz időszakokban.mascota

Utoljára a lábakat kefélgessük át, általában ezt nem nagyon szeretik, ezért hagyjuk utoljára ezt a területet. Közben folyamatosan dicsérgessük, hogy mennyire ügyes és okos. A végén a szépségét méltassuk és erről akkor se feledkezzünk meg, ha a nap folyamán később is találkozunk vele. Ha az átkeféléssel végeztünk, futtassuk át a fésűt kutyusunkon, így rögtön kiderül, hogy hol van még igazítani, kibontani való kedvencünkön. Fordítsunk rendkívüli figyelmet a szemekre, fülekre, talpacskákra is.

Szem: Ha rendszeresen tisztítjuk a szemeket, elkerülhetjük a becsomósodott, szinte eltávolíthatatlannak tűnő csipagöbök kialakulását. A szemeket a szaküzletekben kapható szemtisztító-folyadékkal, gézlappal, vatta segítségével vagy házilag elkészített kamillás öblítő folyadékkal moshatjuk le. Ha a rendszeresen ápolt szem mégis (állandóan, fokozottabban) termelné a váladékot, akkor derítsük ki annak okát! Előfordulhat, hogy kutyánk bolhás. Ha ezt is kizártuk, forduljunk állatorvoshoz! Természetesen kutyánk fajtájától függ, de ha a szem körüli szőrzet erősen megnőtt, forduljunk kutyakozmetikushoz, hogy a szemkörnyékéről a szőrt eltávolítsa. Ne kísérletezgessünk; ez egy nagy óvatosságot, rutint igénylő művelet, hiszen a kutyánk szeméről van szó.

A füleket a szintén készen kapható fültisztító folyadékkal, gézlappal, vagy vatta segítségével, esetleg a gyógyszertárban kapható bórvízzel tudjuk kitisztítani. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl folyós a gézlap vagy a vatta és arra is ügyeljünk, hogy ne nyúljuk be mélyen a kutya fülébe. Ha beszőrösödött, benőtt szőrrel a hallójárat, akkor ismét forduljunk kutyakozmetikushoz. És itt főleg a szakma figyelmét, de a gazdikét is felhívnám, hogy létezik fájdalommentes fültisztítás! Kérdezzük, meg a kutyakozmetikust mielőtt kedvencünket odavisszük, hogy miként hajtja végre ezt a nem túl kellemes műveletet. A jó válasz: epiláló porral. Biztosak lehetünk benne, hogy semmit sem fog érezni kedvencünk, és nem marad rossz élménye, ha így végezték a fülszőrzet eltávolítását.

Tappancs: Ilyenkor télen fokozottabban, de nyáron is figyelni kell, arra, hogy ne száradjon ki a kutyánk talpa. Főleg az útsózások, szórások után, kiszáradhatnak, berepedezhetnek a talppárnácskák. Ezt úgy kerülhetjük el, hogy bekenjük a talppárnákat kézápoló krémmel. Kísérjük figyelemmel a talppárnácskák közötti szőrzet állapotát is: ne legyen túl hosszú és ne legyen beleragadva semmi.

Ha nem fajtatiszta, hanem „szerelemgyerek” kutyusunk van, és nem vagyunk jelenlegi külsejével teljesen megelégedve, kérjük ki kutyakozmetikus tanácsát, hogy mit lehetne kihozni kedvencünkből. Elképzelhető, hogy például egy kis punkosított fejszőrzettel sokkal kedvesebbé, egyedibbé tehetjük kutyusunk külsejét.Kutyakozmetika

Ha erre alkalmas szőrzetű kutyánk van, fokozhatjuk örömünket és az ő szépségét a „hajba” helyezett csatokkal, masnikkal, csipeszekkel. Minden esetben alkalmazzunk „kutyagumit” (szilikonos gumit) a szőrzet összefogásánál, mert az nem roncsolja, nem töri le a szőrzetet. Hím kutyáknál sálakkal, kendőkkel, díszes nyakörvekkel fokozhatjuk a hatást.

Mikor fürdessük meg otthon a kutyánkat?

Sima szőrzetűeknél, akiket a gazdi ápol, negyedévente, vagy akkor, ha valami okunk van rá, például ha erősen beszennyeződik, meghempereg egy dögben, sáros lesz stb.

Hosszú és közepes szőrzetűeknél, akik nem nyírós fajták, a szőrzet rendszeres ápolása mellett is ugyanilyen gyakoriságot javasolnék. Itt azonban felhívnám arra a figyelmét minden gazdinak, hogy a kutyust meg is kell szárítani, ami nem egyszerű dolog, főleg, ha nem nyár van. Fontos, hogy a fürdetés alakalmával a szőrzetet rendesen kifésülve szárítsuk ki, mert csak így van értelme a tisztálkodásnak. Fürdetésnél minden esetben használjunk kutyasampont! A karom vágást és a bűzmirigy kitisztítását mindig bízzuk szakemberre, kutyakozmetikusra, vagy állatorvosra!

Forrás: haziallat.hu
Képek forrása: vanguardia.com.mx | saikung.com| zoolord.ru | pennfoster.edu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .