KutyaSarok
Egészség

A fogápolás fontossága

Képzeljük csak el, milyen érzés lenne, és hogyan néznének ki fogaink, ha nem mosnánk őket rendszeresen naponta. Ugyanez igaz kutyánk és macskánk fogaira is. Hozzánk hasonlóan kis kedvenceink fogai is rendszeres napi ápolásra szorulnak. A megfelelő szájüregi higiénia hozzájárul életük meghosszabbításához és a jó életminőséghez.


Szájüregi megbetegedések

A különböző szájüregi megbetegedések a kutyák és macskák leggyakoribb betegsége. Egy angol tanulmány szerint a legtöbb kutyának 3 éves koráig kialakul olyan fokú fogágy megbetegedése, amelyet kezelni kell. A probléma lepedék (plakk-) képződéssel és a fogkő kialakulásával kezdődik. A lepedékben élő és elszaporodó baktériumok az íny és a foggyökér fertőzését okozhatják, amely a fog elvesztéséhez vezet. Ugyanezek a baktériumok a véráramba juthatnak az ínyben lévő ereken keresztülés súlyos szív-, máj-, és vesebetegségeket okozhatnak. Mindezek kellemetlen kísérőjelensége a rossz lehelet.

Szájüregi betegségekre utaló jelek, tünetek

  • Állandó rossz lehelet
  • Érzékeny íny
  • A szájhoz való nyúlkálás
  • Étvágytalanság
  • Lepedék (plakk) (nem igazán látható, csak megfestve)
  • Vérző, gyulladt vagy visszahúzódott íny
  • Fogkő (durva, kemény, barna anyag a fogakon)
  • Lötyögő vagy hiányzó fogak
  • Nehézkes evés, rágás
Kedvencünk eledele

Az étrend igen fontos a szájüreg egészségének szempontjából. A puha és ragadós ételek hozzájárulhatnak a plakk lerakódásához és ezáltal idővel az ínybetegségek kialakulásához. A száraz táp és a kekszek előnyösek, eltávolítják az íny vonala fölött lerakódott plakkot. Napjainkban kifejlesztettek fogtisztító hatású tápokat, amelyek elérhetőek kutyák és macskák számára is. Ezek jó kiegészítő hatásúak, azonban jelenlegi tudásunk szerint nincs olyan állagú étel, amely önmagában, más plakk-eltávolító módszerek nélkül is hosszútávon képes megőrizni a fog környékének egészségét.

Hogyan viseljük gondját kedvencünk fogainak?

A szájüregi megbetegedések megelőzése és kezelése két elemből tevődik össze:
1. Állatorvosi szájüregi terápia
2. Szájüregi higiénia fenntartása

Első lépésként ellenőriztessük kutyánk és macskánk fogait állatorvosunkkal. Hangsúlyoznunk kell, hogy a szakszerű állatorvosi szájüregi terápia hatása nem tart sokáig, ha azt nem követi hatékony otthoni ápolás. Otthoni ápolás hiányában a plakk gyorsan újra kialakul a szakszerű szájüregi terápia után is. A szájüregi higiénia fenntartásának, valamint a megbetegedések megelőzésének alapja a megfelelő otthoni ellátás. Ez a napi, rendszeres fogápolás, ami a plakk hatékony eltávolításából áll.

Szájüregi higiénia fenntartása – napi rendszeres fogápolás otthon

1. lépés: Fogmosás – heti két-három alkalommal

A legtöbb állatorvos által ajánlott szájápolási program a fogmosás. Így tudjuk leghatékonyabban eltávolítani az ételmaradékokat és a plakkot a fogakról, az íny alól. A fogmosást fokozatosan kell bevezetni, a lehető legfiatalabb életkorban.

A kölykökkel viszonylag könnyen el tudjuk fogadtatni, akár még élvezetessé is tudjuk tenni a fogmosást. Legjobb, ha 8-12 hetes korban el tudjuk kezdeni a fogápolást, de sohasem késő. Nagyon fontos, hogy állatoknak való fogkefét és fogkrémet válasszunk. Ezek a fogkefék nagyon puha sörtéket tartalmaznak, és formájuk igazodik az állat szájának és fogainak alakjához.

A fogkrémek ízesítettek és nem kell őket kiöblíteni. Ne használjunk sütőport vagy emberi fogkrémet, mivel ezek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyet az állatoknak nem szabad lenyelniük. Az ujjra húzható fogkefe kényelmesebb lehet a tulajdonosok és az állat számára, de nem olyan hatékony, mint a nejlon-sörtéjű kefe. Ezeknek a betanítás fázisában lehet jelentősége, de mindenképpen meg kell próbálnunk rávenni kedvencünket, hogy fogadja el a rendes fogkefét.
A fogkrémet a sörték közé kell nyomni, különben az állat egyszerűen csak lenyalja és lenyeli. Fogmosás után fejezzük be a fogtisztítást szájöblítővel.
A szájöblítő speciális összetételénél fogva megakadályozza a káros baktériumok elszaporodását. Mindig speciális állatorvosi szájöblítőt használjunk. Cseppentsünk szájöblítőt boltban kapható gyerek fültisztítóra, és óvatosan ecseteljük be a fogakat, és a fogínyt. Ha kevés időnk van a napi fogápolásra, a szájöblítővel való ecsetelés önmagában is sokat segít.

2. lépés: Szájhigiénia – mindennapi rendszeres fogápolásra

Létezik olyan mindennapi használatra kifejlesztett, ivóvízben feloldható szájhigiéniás oldat, mely önmagában megakadályozza a foglepedék, fogkő képződését, és eltünteti a kellemetlen szájszagot. Ezt főleg akkor célszerű alkalmazni, ha a kedvencünk fogmosása nehézségekbe ütközik. Az állat napi ivóvízébe kell feloldanunk az oldatot. Minden alkalommal, amikor az állat iszik, szájürege feltisztul és felfrissül. Használhatjuk a fogmosás kiegészítésére, vagy önmagában is.

3. lépés: Rágószalagok – mindennapi rendszeres fogápolásra

A rágószalagok nagyszerűen egészítik ki a mindennapi szájhigiéniát, főként ha nincs alkalmunk a fogkefével történő tisztításra. Jutalomfalatként is adhatók. Általában speciális enzimeket tartalmaznak, így a rágás révén létrejött mechanikai tisztító hatást, erősíti az enzimek antibakteriális hatása, mely lassítja a baktériumok szaporodását.

Fogmosás

Így mossuk kedvencünk fogait

A rendszeren elvégzett fogápolásnak kellemesnek kell lennie mind a gazdi, mind az állat számára. A legtöbb állat élvezi a figyelmet és várja már a gazdival eltöltendő, kellemes perceket.

A legfontosabb a türelem. Lassan és finoman kell haladnunk.

Válasszuk ki a megfelelő időpontot, amikor mindketten nyugodtak vagyunk. Hozzá kell szoktatnunk az állatot, hogy kezünk az arca közelében van, ezért fogjuk meg, ahogyan általában tesszük, amikor simogatjuk és 1-2 percig simogassuk kívülről a pofáját. Minden alkalommal jutalmazzuk meg valamilyen speciális falattal (kemény keksszel) és dicsérjük meg.

Ha már ezt megszokta az állat, tegyünk kevés fogkrémet az ujjunkra és engedjük, hogy megízlelje. A legtöbb állatnak tetszik az íze és jutalomként fogadja majd. A következő lépésben szoktassuk hozzá a fogkeféhez vagy az ujjra húzható fogkeféhez. Tegyünk kevés, állatok számára készült fogkrémet a fogkefére és óvatosan felemelve az állat felső ajkát, mossuk meg egy fogát a hozzá tartozó ínnyel együtt lassú, körkörös mozdulatokkal. Minden alkalommal egyre több fogat mossunk meg. Ne erőltessük! Ha kényelmetlen az állatnak, inkább tartsunk egy kis szünetet. Próbáljuk meg oldalanként 30 másodpercesre növelni a fogmosás idejét.

Fogmosás után ecseteljük be kedvencünk fogát, és a fogínyt állatorvosi fogöblítővel. Ne felejtsünk el jutalmat adni az állatnak minden fogápolás után és dicsérjük meg!

A fogmosás technikája

A fogakat és az ínyt körkörös mozdulatokkal keféljük. A fogkefe 45º-os szöget zárjon be, így a sörték behatolnak az ínybarázdába és a sekély periodontális tasakokba is. A körkörös mozdulattal a fogon és a fog körül található minden repedés és hasadék kitisztítható.

Néhány gyakorlati tanács:

· Minél fiatalabb életkorban kezdjük el az otthoni fogápolást, hiszen a betegség megelőzése a cél. Ezen felül a fiatal állatok könnyebben elfogadják a fogápolást, mint az idősebbek.
· Helyezzük kényelembe az állatot, inkább oldalról közelítsük meg, ne elölről.
· Először csak néhány fogat tisztítsunk meg, fokozatosan növelve a fogak számát, amíg egy alkalommal már a teljes fogazatot meg tudjuk mosni.
· A szájat nem kell kinyitni. Leginkább a fogak külső felszínét kell mosni, itt is az íny és a fog találkozásánál lévő területet. A nyelv mozgása tisztántartja a fogak belső felszínét. A pofák felemelésével még a leghátsó fogak külső felszíne is elérhető.
· Minden fogmosás után alkalmazzunk szájöblítőt.
· A fogmosás legyen a napi rutin része. Idősebb állatok is könnyebben elfogadják a fogápolást, ha egy meglévő rutinhoz kötődik, pl. esti etetés, séta, fésülés. A gazdi is kevésbé felejti el így a fogmosás.

Rendszeres állatorvosi fogászati ellenőrzés

Még ideális, mindennapi otthoni fogápolás esetén is a legtöbb állatnak szüksége van szakszerű fogtisztításra bizonyos időközönként. Ugyanúgy, ahogy nekünk is szükségünk van a rendszeres fogorvosi felülvizsgálatra, kezelésre a napi rendszeres fogmosás ellenére.

Szerző: Dr. Csomán Ákos / Virbac Animal Health, www.virbac.hu, acsoman@virbac.hu
Cikk: goldenretri.hu, kép: blog.petcarerx.com, mariettavetclinic.vom

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .