KutyaSarok
Hírek

Hogyan utazzunk kutyánkkal? – BKK

Minden kutyatulajdonosnak érdemes tisztában lennie az ebszállítás szabályaival, feltételeivel, illetve azzal, hogy mire érdemes odafigyelnie kedvence biztonsága érdekében.

Hogyan lehet kutyát szállítani a BKK járatain?

Kisméretű kutyát kézipoggyász méretű, állatok szállítására alkalmas zárt szállítóboxban, ketrecben vagy táskában lehet szállítani, melyből az állat az utazás alatt nem tud kiszabadulni, illetve nem tudja beszennyezni a többi utas ruháját, poggyászát vagy a járművet. Minden egyéb esetben – az állat életkorától, fajtájától és méretétől függetlenül – csak úgy szállítható kutya, ha póráz és felcsatolt szájkosár/pofaszorító van rajta.

Mi számít szájkosárnak?

Minden olyan fém, műanyag, textil stb. rögzítőeszköz elfogadható „szájkosárként”, amelyik megakadályozza azt, hogy a kutya másokat megharapjon, vagy fogával a járművön bárkiben vagy bármiben kárt tegyen. (A „halti” néven ismert szájszíj nem tesz leget ennek a feltételnek!)

Lehet kutyát kézben is szállítani?

Igen, de ekkor szintén csak pórázzal és felcsatolt szájkosárral.

Milyen jeggyel vagy bérlettel lehet kutyát szállítani?

A kutya számára az adott távolságra érvényes teljes árú menetjegyet (vonaljegy, gyűjtőjegy, átszállójegy, HÉV-jegy), 24 órás, 72 órás jegyet, hetijegyet, 5/30-as napijegyet vagy havi kutyabérletet kell vásárolni. A kutyabérlettel egy kutya szállítható. A bérletszelvény csak az arckép helyén „EB” felirattal ellátott érvényes általános bérletigazolvánnyal együtt használható, amelynek sorszámát a vásárláskor meg kell adni. Természetesen a kutyát szállító utasnak is rendelkeznie kell érvényes jeggyel, bérlettel vagy utazásra jogosító egyéb okmánnyal.

bkv_plakat3a

Lehet kutyát ingyenesen szállítani?

A zárt kutyaszállító dobozban, kézipoggyászként szállított ebnek nem kell külön jegyet vagy bérletet vásárolni. Díjmentesen utazhatnak a rendőrségi szolgálati kutyák és a megkülönböztető jelzéssel ellátott vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő, hangot jelző, rohamjelző és személyi segítő kutyák.

Egy utas hány kutyát szállíthat egyszerre?

Egy utas csak egy kutyát szállíthat.

Mire kell figyelni a kutya szállítása közben?
  • Az utasnak rendelkeznie kell a kutya érvényes oltási bizonyítványával, és azt kérésre a szolgálatban lévő személyzetnek fel kell mutatnia.
  • Figyelni kell arra, hogy a jármű ajtaja nehogy becsípje az állat valamely végtagját vagy farkát.
  • A kutyák számára a mozgólépcső az elsődleges balesetforrás. A szerkezet becsípheti az állat lábát, letépheti róla a szőrt vagy a körmöt. Ezért – a kutya biztonsága érdekében – mozgólépcsőn a kutyákat kézben kell szállítani, különösen a fel- és lelépéskor. Nagyobb testű, nehezebb kutyával az állomáson szolgálatot teljesítő személyzetnek történő bejelentés után, a tartalékban lévő – álló – mozgólépcsőt kell igénybe venni, amennyiben ez lehetséges.
  • Minden esetben a kutyát szállító utas felel azért, hogy az állatok egymást, illetve a többi utast ne zavarják vagy veszélyeztessék. Amennyiben az állat a jármű padlójára piszkít, gazdája köteles azt feltakarítani.
Forrás: bkk.hu Képek: bkk.hu, 444.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .