KutyaSarok
Oktatás

7 tipp a jobb kapcsolatért

Szakértők szerint, az úgynevezett kapcsolat-alapú képzés erőteljesen befolyásolhatja a gazdi és a kutyus viszonyát.

Jennifer Arnold nyáron megjelent könyve a Love Is All You Need egy teljesen más szemszögből közelíti meg a kutya képzését. Az írónő éveken keresztül tanulmányozta a kutyák viselkedését, hogy milyen szituációkban hogyan reagálnak. Terápiás kutyusokkal is foglalkozott élete során, így mondhatni már széles körű rálátása van az adott témára.

Elmondása szerint a kutyákkal való élet teljesen más, mint azt mi eddig hittük. Úgy gondoljuk, hogy a jól nevelt kutya boldog kutya. De szerinte ez nem így van, hanem pont fordítva. A boldog kutyából lesz jól nevelt kutya. Manapság nagyon arra összpontosítunk, hogy mit csinál a kutyusunk jól, vagy rosszul, mintsem arra, hogy hogyan is érzi magát valójában. Amikor biztonságban és jól érzi magát, a rossz szokásai és viselkedési zavarai nagy részben redukálódnak.

Könyvében a saját tapasztalatait előtérbe helyezve írja le, hogy hogyan lehet ezt a kapcsolatot felerősíteni. Alább 7 egyszerű, megfontolandó tippet sorol fel, hogy hogyan lehet a kapcsolatot kutyusainkkal erősebbé tenni.

Helyezd előtérbe a kapcsolatotokat

A kutyák, mint az emberek is, kapcsolat központúak. Ha kutyusod és közted erős kapcsolat van, minden motiváló ereje megvan hozzá, hogy boldog élete lehessen. Emlékezz rá, hogy ez kölcsönös. Egy egyszerű példa erre az, hogy képzeld el magatokat, amikor pórázon sétáltok. Ha egyikőtöknek is erőfeszítésébe kerül húzni a másikat, a séta elveszíti a varázsát, és csak erőfeszítéssel, olykor nyűggel járhat.  De amikor teljes közöttetek az összhang, a séta máris élvezhető lesz. Mindig meg kell őrizned a falkavezér szerepét, ám sose engedd, hogy ez a kapcsolat átforduljon diktatórikussá.

Értsd meg ŐtJennifer Arnold - Love Is All You Need

Mint minden jó kapcsolatban, nagyon fontos a megértés. A kutyusod minden idejét arra fordítja, hogy megértsen Téged, megfigyeli a szokásaidat és a hangulatodat. Tedd meg ezt érte Te is. Tanulj meg minél több mindent róluk általánosságban. Milyen színeket lát? Hogyan működik a szaglása? Milyen módon fejezi ki az érzéseit? Mit szeret enni és mit nem? Milyen játékokat szeret? Mik a legnagyobb félelmei? Mindezek után jobban meg fogod érteni Őt, hogy mikor mit próbál neked „elmondani”.

Próbálj meg az Ő szemével látni

Nézőpont kérdése mindig, hogy hogyan reagálsz különböző szituációkra. Ha azt hiszed, hogy kutyusod mérges lesz, amikor egyedül hagyod otthon, és rögtön azt fogja keresni, hogy hol szúrhat ki veled – szétszedi a szemetest, bepisil, széttépi a papír zsebkendőket, akár párnákat is – biztosan Te is haragot fogsz érezni vele szemben. Biztos másképp állnál a dolgokhoz akkor, ha belegondolnál, hogy kutyusod mindezeket csak azért csinálja, mert hiányzol neki. Emlékezz arra, hogy neki csak Te vagy az életében, akire számíthat. Sose tenne olyat, ami feldühítene Téged. Ha a fent említett dolgokat csinálja, próbáld meg az Ő szemével nézni a dolgokat, azokkal a szemekkel, amik mindig felnéznek rád.

Segíts neki, hogy bízzon benned

Nagyon fontos, hogy kutyusod mindig bízzon benned. Azoknál a kutyusoknál, akiknek nagyon szoros a kapcsolatuk gazdijukkal, sokkal kevesebb viselkedési zavart véltek felfedezni, mint társaiknál. Ezt egyszerűen el tudod érni Te is. Mindig figyelj rá, hogy mit szeretne, sose érezze azt, hogy meg kell küzdenie a szeretetedért, vagy törődésedért. Jutalmazd meg akkor is, ha éppen nem utasításra csinált valamit.

Képzés más szemszögből

A mostani megközelítések a kutya kiképzését illetően a feltételes kapcsolatokat erősítik – szeretlek, ha megcsinálod ezt, vagy azt, vagy megetetlek, ha megkérsz rá. Ezek mind olyan dolgok, amik rontják a kutyus bizalmát önmagában és irányodban is, ami egy ördögi körforgáshoz vezethet. A bizalom hiánya szorongáshoz, ami pedig viselkedési zavarokhoz is köthető. Ezek a zavarok pedig a szeretet és a bizalom hiányával kapcsolhatóak össze.  A legtöbb képzésben a megoldások ezekre a problémákra a kutyus feletti uralmat erősítik, ami megint az ördögi kör kezdetét jelentheti.

Segíts kutyusodnak tanulni

Kutyusod tanulása lehet egy belsőleg ösztönzött folyamat is. Mikor látja azt, hogy ha leül, akkor az a gazdit boldoggá teszi, máskor is meg fogja tenni, ha kéred. Ez a metódus sokkal jobb kutyusainknak is, hiszen szorosabbá teszi a kapcsolatot velük. Képzeljük el a szituációt. Az a kutyus sokkal boldogabb, aki azért ül le, mert az a gazdit boldogabbá teszi, mint az aki azért ül le, mert akkor nem részesül szidásban. Meg kell adni nekik az esélyt, hogy tanulhassanak.

Engedd, hogy lenyűgözzön

A tudomány fejlődésével ma már tudjuk azt is, hogy a kutyusok nagyon sok mindenre képesek. A Te kutyád meg tud válaszolni eldöntendő kérdéseket? Meg tudja különböztetni a sárgát a kéktől? Le tudja utánozni a mozdulataidat, ha kéred rá? Ki tudja szagolni az elrejtett játékokat? Kérd meg rá Őt! Tanítsd meg neki, hogy ha megérinti a bal kezedet az az igent jelenti, ha a jobbat az pedig a nemet. Mutass neki valami sárgát, miközben kimondod a szín nevét, majd ugyanezt tedd meg a kékkel is. Rejtsd el a kedvenc játékait a házban, vagy a kerten belül, és engedd, hogy kövesse a szaglását. Annyira rá vagyunk görcsölve arra, hogy megmondjuk kutyusainknak, hogy mit csináljon, hogy elfelejtjük , hogy valójában mikre is képesek. A válasz lehet, hogy megdöbbentő!

A fent felsoroltak lényege a jó és bizalmi viszony kutyáinkkal, ez az alapja az egésznek.

Forrás: moderndogmagazine.com
Kép forrása: dogsbestfriensb.com

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .