Hírek a törökországi mentésről

„Sok az utórengés. Utcán és autókban élnek az emberek. Tüzet raknak mindenütt, raknak rá minden szemetet, sok a füst” – üzente nekünk csütörtök délután a törökországi mentésben részt vevő dr. Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola vezetője.

Megmozdult a világ, hogy segítsen Törökországban és Szíriában a pusztító földrengés után. A magyar mentőcsapat tagjaként jelenleg Antakya városában küzd az emberéletekért dr. Mezősi Tamás és mentőkutyája, Trafi.

A Baptista mentőcsapat eddig hét embert talált meg a romok alatt, köztük két túlélőt sikerült kimenekíteniük. Kora reggeltől késő estig tart a kutatás. Nagyon fáradtak már, de a megmentett életek erőt adnak nekik a fizikailag és lelkileg nehéz munkához. Mezősi Tamás elmondta:

„Annyira elkapott minket a lendület, hogy életeket mentsünk, hogy szerdán még az előre eltervezett váltásokat sem tartottuk és a csapat minden tagja egész nap dolgozott. Az első napokban a legnagyobb az esélye annak, hogy élő embereket találjunk a romok alatt, ami az idő múltával sajnos egyre csökken. Munka közben volt lehetőség arra, hogy szusszanjunk egyet és pihentessük a kutyáinkat is, miközben a jelzésüket műszerekkel ellenőriztük és a túlélők kiemelésének megszervezése alatt is. A csapatunkba tartozó emberek és kutyák jól vannak, nem sérültünk meg a romok között.”

Dr. Mezősi Tamás a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola vezetője mentőkutyázással kezdte a pályafutását, amit tovább folytatott a vakvezetőkutya-képzés mellett. Trafit is ő képezte. Jelenleg Trafi az egyetlen kutya Magyarországon, aki emelt szintű vizsgával rendelkezik nyomkövetésben, területkeresésben és romkutatásban is. Tamás és Trafi a Baptista Szeretetszolgálat, HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport tagjaként, a Kutyákkal az Életért Alapítvány színeiben tartózkodik Törökországban.

A városban készült fotók a pihenőidejüket töltő csapatot mutatják, amikor járműben ülnek, akkor éppen átutaznak egy másik helyszínre.

A fotókat Kröpfl Erzsébettől, a Kutyákkal Határok Nélkül Alapítvány munkatársától kaptuk.

A fotók Antakyában készültek. Az egyik fotón: dr. Mezősi Tamás és Trafi, mellettük dr. Löcher Zsuzsanna katonaorvos és Scotty

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

megosztás