KutyaSarok
Hírek

Hard Dog Race – új sport van születőben?

A pünkösdi hétvégén rendezték meg 775 nevezővel a nemzetközi viszonylatban is egyedülálló kutyás akadálypályás futóversenyt, a Hard Dog Race-t Base és Junior távon. 2017. 06. 03-án első alkalommal nevezhettek 8-14 éves gyerekek a rövidebb HDR Junioron, ebben a korosztályban 36-n indultak. A legfiatalabb kétlábú versenyző 9, a legidősebb 73 éves volt. Az indulók között hazánkon kívül Ausztria, Horvátország, Németország, Románia, Szlovákia és Svájc képviselői voltak jelen, a női versenyt például a szlovák Nikola Bercikova nyerte sok férfit megszégyenítő 31 perc 17 másodperces idővel, amely a HDR 3. legjobb ideje volt.

„Ugyan a HDR versenyhez kell edzettség, erőnlét, viszont speciális felkészültség vagy előképzettség nem, de mégsem „csak” a sportteljesítményről szól.” – emelte ki Púza András a HDR ötletgazdája. – „Ahogy a verseny jelmondata „Hat láb, két szív, egy büszkeség” is megfogalmazza, a HDR-ben az a páros, csapat lesz igazán sikeres, ahol az együttműködés a bizalmon, egymás megismerésén, a kutya igényeinek, képességeinek megértésén alapszik. Ugyanakkor az is fontos, hogy az ember és társállata képes legyen egy-egy kellemetlenebb helyzetet kezelni, a kihívásokat fegyelmezetten és a képességéket figyelembe véve leküzdeni.” Éppen ezért például, ha egy akadály túl nehéz, azt ki lehetett váltani.

A HDR egyesíti a kutyás futásokat és az embereknek szánt akadálypályás versenyeket, és ebben a formában egyedülálló. A most megtartott HDR Base verseny 6 kilométert és 16 akadályt kellett legyőzni. Nevezni lehetett kutya-ember párosokban, 6 vagy 12-s csapatokban. Aki jelentős eredményeket szeretne elérni ebben fiatalnak számító sportban, annak érdemes munkakutyával készülnie, hiszen az ember sportteljesítménye mellett a kutyáé is sokat nyom a latban. Új erőpróbára szeptember másodikán lesz lehetőség Piliscséven a 12 km és 22 akadály kihívást kínáló HDR Wild távon, 6 km-es távon az első külföldi HDR Base versenyre lehet nevezni Lengyelországban, Katowice közelében.

A vegyes terepen található akadályok egyrészt természetesek, másrészt építettek voltak. Volt köztük például vizesárok, óriás lépcső, súlycipelés, célba dobás, kutyaházon négykézláb átmászás a gazdáknak. Állattól, embertől egyaránt megkívánták, hogy ne féljenek egy kicsit összevizezni, összesározni magukat.

18813957_1425498147493656_6997745135848994711_n

A HDR szerint minden kutya egyformán értékes származástól függetlenül, ezért bármilyen fajtájú, méretű kutya indulhatott. Elvárás volt viszont, hogy 12 hónaposnál idősebb legyen. Azt is szigorúan számon kérték a szervezők, hogy az kutya be legyen oltva, chipes, féreghajtott, egészséges, szociális legyen. Erre részben a biztonság volt szükség, másrészt a HDR célul tűzte ki, hogy a felelős kutyatartást népszerűsíti, ezért ennek minimum feltételeit elvárja.

Idén először a 8 és 14 év közötti gyerekek is indulhattak a számukra kialakított HDR Junioron. A gyerekeknek 2 kilométert és 8 akadályt kell teljesíteniük.

A verseny ötlete Púza András, veterántól származik, aki kutyavezető tűzszerészként teljesített szolgálatot Roninnal, belga juhászkutyájával Afganisztánban. A hadszíntéren bombát kerestek, ma játékos kihívásokkal tartják szinten formájukat.

18881754_1421210471255757_5324410410797243779_n

Eredmények

HDR Base

Női

BERČÍKOVÁ Nikola (Brezno, SVK) Tyr nevű amerikai pitbulljával 31:17

SIPOS Beatrix (Máriahalom) Balu nevű keverék kutyájával 36:05

TORNAVÖLGYI Andrea (Ajka) Bandi nevű magyar vizslájával 36:54

Férfi

SCHMIDEL Mátyás (Sopron) Zete nevű németjuhászával 30:08

KOCSIS Dávid (Budakeszi) Lupo nevű husky-puli keverék kutyájával 31:02

TÓTH Norbert (Budapest) Lali nevű keverék kutyájával 32:59

HDR Junior

8-11 évesek

GUBRÁN Alexandra (Veresegyház) Bessie nevű border collie-jával 08:21

RIGÓ Bence (Páty) Rafi nevű labrador-retrieverjével 08:27

FÜLE Dóra (Bajót) Beni nevű labrador-keverék kutyájával 08:43

11-14 évesek

POÓS-MÁTÉ Kamilla (Budapest) Jelcin nevű keverék- Schnauzer jellegű kutyájával 07:50

HOFFMAN Panka (Budaörs) Boldi nevű magyar vizslájával 08:08

RAPPORT Glória (Szombathely) Dana nevű boxerjével 08:26

Csapat

A csapat ideje az első és utolsó kutyával befutó csapattag idejének összege.

CSONTTÖRŐK (12 fő) 01:24:16

HARD DOG RACE FALKA VÁC (6 fő) (Vác) 01:31:48

SOPRON NAGY FALKÁJA (12 fő) (Sopron) 01:36:45

 

Különdíjak:

 • A legbátrabb versenyző Majzik Zsolt (Budaörs), aki vak és mégis teljesítette a versenyt. Ideje 57:24, kutyája Andy (labrador).
 • A legfiatalabb versenyző páros a HDR Base-n Bodor Henrietta (15) és Magic nevű (keverék) kutyája (1) Törökbálintról.
 • HDR Junior a legfiatalabb versenyző párosa Kurcina Kristóf (9) és Loki nevű (bolognese) kutyája (1).
 • A legidősebb versenyző páros Csobaji Előd (73) és Ziva nevű (Rhodesian ridgeback) kutyája (8) (Budapest).
 • HDR Junior kategóriában a legidősebb versenyző páros Gubrán Alexandra (12) és Bonnie nevű (border collie) kutyája (4) Veresegyházról.
 • A Gallica Be(er)Hero a legkitartóbb csapat különdíját kapta a Bumas (szájkosár/fő) felajánlásával.
 • A legkitartóbb versenyző páros Barta János és Bundás nevű keverék kutyája Érdről.
 • A leggyorsabb belga juhászkutya Ada gazdája Csoma Gergely Felsőzsolcáról.
 • A relatív legnagyobb teljesítményt nyújtó kutya (a legkisebb kutya) Orbán Dorka Izé nevű (csivava) kiskutyája Budapestről a Sinb (20.000 Ft értékű utalvány) különdíját kapta.
 • Végh Mónika (Tatárszentgyörgy), aki elvesztette a fél pár cipőjét, de így is befejezte a versenyt.
 • Tremmel Nándor (Sopron) a legnagyobb HDR Falka alapítója.
 • Takács Tímea a felelős gazdi különdíja.
 • Palágyi Alexandra (Miskolc) az első HDR tetoválásért.

A verseny díjait a Hill’s, a Julius K-9, a Zoetis, a Gallica, a Sauconi és a Sinb felajánlásával kapták a versenyzők.

További információ:      Kurucz Zsuzsa kurucz.zsuzsa@harddograce.hu vagy 70-601-8587, www.harddograce.hu
Képek forrása: Hard Dog Race Facebook oldala

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .