KutyaSarok
Egészség

Veszélyes élősködők: a klímaváltozás új fenyegetéseket hoz a házikedvenceknek és a gazdiknak

Megérkezett a tavasz, a hőmérséklet emelkedésével pedig nő a szabadban töltött idő. Ez az évszak azonban nemcsak a kirándulások szezonja, hanem a parazitaveszély kezdeté is. Az egész éven át tartó parazita-ellenes kezelés részeként a gazdiknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk ebben az időszakban az olyan külső élősködök, mint a kullancsok és bolhák, valamint a belső paraziták, elsősorban a különböző férgek elleni védekezésre, hogy megóvják kedvenceiket az általuk terjesztett súlyos betegségektől, többek között a babéziózistól.

Az elmúlt években drasztikusan átalakult az élősködők jelentette veszélyekről alkotott felfogás. Ma már tudjuk, hogy a szezonális kezelés nem véd teljes egészében a paraziták által terjesztett betegségektől, hanem egész évben gondoskodni kell a megelőzésről. Ennek egyik oka a klímaváltozás. Manapság a téli hónapokban sokkal magasabb az átlaghőmérséklet, mint korábban, így  pl. a kullancsok, amelyek eddig csak tavasztól őszig voltak aktívak, sokkal tovább, akár egész évben életben maradnak. A bosszúság mellett ezek a paraziták számos súlyos betegség hordozói is lehetnek, amivel megfertőzhetik a kutyákat és macskákat. Az állattartóknak ezért a házikedvenceik és otthonuk egészségének biztosítása érdekében fokozottan ügyelniük kell, hogy az élősködők elleni védekezés folyamatos legyen.

Külső veszélyforrások

A Lyme-kór (borreliosis) az első számú betegség, melyet a kullancsokhoz kötnek, ugyanakkor ezek a külső paraziták egy másik, szintén rendkívül veszélyes betegséget is terjesztenek, a babéziózist, amely akár halálos is lehet a kutyákra nézve. A betegséget az egysejtű Babézia parazita okozza, amely a fertőzőtt kullancsból vérszívás közben kerül az állat szervezetébe. A kullancsok a fás, bokros területeket kedvelik, de olyan kevésbé kézenfekvő helyeken, mint a vízpart és a mocsarak is megtalálhatók, így minél több időt töltünk a szabadban, annál nagyobb a valószínűsége, hogy  találkozunk ezekkel az élősködőkkel. A kutyára kapaszkodott kullancs általában 48 óra után juttatja át az egysejtűeket a gazda szervezetbe, ezért kiemelten fontos az olyan készítmények használata, amelyek lehetővé teszik a gyors védekezést, illetve gyors „ölő hatással” rendelkeznek a már megtapadt kullanccsal szemben. Akut esetben a tünetek néhány napon belül kialakulhatnak és szembetűnőek, ugyanakkor enyhe, atipikus esetben a diagnózis felállítása nem könnyű. A betegség normál esetben levertséggel, lázzal és gyengeséggel kezdődik. Ezután narancs- vagy barna színűre változik az állat vizelete, a vese által kiválasztott, szétesett vörösvérjestek miatt. A szétesés következtében vérszegénység alakul ki, melynek egyik tünete a halvány színű nyálkahártya. A betegség előrehaladtával sárgaság (sárga nyálkahártya), majd veseelégtelenség jelentkezik, ami az állat halálát is okozhatja, ha nem kezelik időben. Esetenként a tünetek enyhék, de a betegség túlnyomó részben súlyos állapotot idéz elő, amely azonnali orvosi beavatkozást igényel.

A kullancsok mellett a bolhák is fenyegetést jelentenek a házikedvencek egészségére, és veszélyesebbek, mint azt sokan gondolnák. A bolhák terjesztik a Dipylidum caninum nevű galandférget, amely a kutyák és macskák beleiben él. Az állatba a fertőzött bolha lenyelésével kerülnek a férgek, először pete formában, hogy aztán kifejlett férgekké alakuljanak. Mind a macskákban, mind a kutyákban előfordulhatnak galandférgek, ugyanakkor az emberek is hordozhatják őket. Különösen a kisgyerekek vannak kitéve a fertőzés veszélyének, mivel kevesebbet mosnak kezet, így könnyebben felvehetik a petéket a szennyezett háztartásban.

A kulcs a megelőzés

“A külső élősködők elleni védekezés és a féregtelenítés csak akkor biztosít védelmet a kutyák számára, ha rendszeres, ezért a gazdinak kell beütemeznie az állatorvos tanácsainak megfelelően és szigorúan tartania azt. Szerencsére jó néhány hatásos védekezési lehetőség áll rendelkezésre, amelyek a kullancs és bolha inváziótól is megvédik a kutyákat. A szúnyogcsípés ellen is hatékonyan lehet ma már védekezni. Macskák esetében pedig a rendszeres megelőző intézkedésekkel a külső élősködők, valamint a gyomor-bélrendszeri férgek megtelepedése és még a szívférgesség is hatékonyan megakadályozható” –  magyarázta a megelőzés fontosságáról Michał Ceregrzyn, az MSD Animal Health szakértője.

További hasznos információ: www.kisallatorvos.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .