KutyaSarok
EgészségHírek

Rohamosan terjed a szívférgesség hazánkban

A szívférgesség továbbra is a kutyák egyik legádázabb ellensége. Az állatorvosok tapasztalatai alapján 1-2%-kal emelkedhetett a szívférges kutyák száma, azaz a hazai kutyapopulációnak jelenleg átlagosan 6-7%-a fertőzött. Az ország egyes területein sokkal magasabb is lehet a fertőzöttség. A szívférgesség tüneteire már nagyon súlyos stádiumban figyelnek fel a kutyatartók, ezért is fontos a megelőzés és a rendszeres szűrővizsgálat minden 6 hónapnál idősebb kutya esetében. Dr. Fok Éva ny. tudományos főmunkatárs, PhD, állatorvos, parazitológus elmondta, hogyan védhetjük meg négylábú kedvenceinket: a prevenció a kulcs a harcban. 

Növekedett a szívférges kutyák száma

A szívférgességet egy fonálféreg okozza. A szívférgek 6-9 hónapos korukban lesznek ivarérettek, ezután kezdenek el szaporodni, azaz a nőstény férgek pici lárvákat (mikrofiláriákat) bocsájtanak a véráramba. Ezután a mikrofiláriákhosszú ideig elélhetnek a vérkeringésben, várva a köztigazda szúnyogok csípését. A szúnyogokban ezekből a pici élőlényekből, kedvező hőmérsékleti viszonyok között, vedlések révén kialakulnak az úgynevezett fertőző lárvák, amelyeket vérszíváskor egy másik kutya vérébe tudnak átvinni. A nevével ellentétben azonban nem a szívben, hanem elsősorban a tüdő nagy ereiben élnek, a szívbe már a nagyon előrehaladott állapotban juthatnak el. Dr. Fok Éva állatorvos, parazitológus elmondta, hogy átfogó országos kutatás jelenleg nem áll rendelkezésre, de az állatorvosok tapasztalatai és a kutatások alapján 1-2%-kal emelkedhetett a szívférges kutyák száma, azaz a hazai kutyapopulációnak jelenleg átlagosan 6-7%-a lehet fertőzött. A fertőzés terjedésének egyik oka, hogy a szúnyogok elleni védekezés nem minden esetben megfelelő, gyakran csak a kifejlett szúnyogokat pusztítják el a gyérítés során, és a vizes területeken megmaradnak a szúnyoglárvák. Másrészt az állatok utaztatása is növelheti a kockázatot, ugyanis a déli országrészeken és a Tisza bizonyos területein magasabb a fertőzöttségi ráta, amely szintén elősegítheti a terjedést.Az edukációs kampányoknak, valamint az állatorvosok fáradhatatlan munkájának köszönhetően egyre tájékozottabbakaz állattartók a témában, így nagyobb a vizsgált vérminták száma és több esetben diagnosztizálnak szívférgességet.

Ingyenes szűrővizsgálatok

Dr. Fok Éva elmondta, hogy Magyarországon márciustól szeptember végéig kiemelten fontos a szúnyogok elleni védekezés. A prevenciónál figyelembe kell venni, hogy milyen tartási körülmények között van az állat, és ha víz melletti területen lakik, akkor érdemes korábban megkezdeni a szúnyogok elleni védekezést. Kiemelte, hogy fontos a következetesség, ha a gazda elfelejti beadni a készítményt időben vagy kihagy 1-2 hónapot, akkor szükség van vérvételre, hiszen a kutya megfertőződhetett.

Az Elanco vezető innovatív gyógyszergyártó vállalat szívügye már évek óta a szívférgesség megelőzése: „Idén már 8. alkalommal indítottuk el a szívférgesség napja alkalmából a kampányunkat, amely keretében május 6. és 10. között 1000 kutya ingyenes szűrését biztosítjuk országszerte. A kezdeményezéssel szeretnénk felhívni az állattulajdonosok figyelmét a szívférgesség veszélyeire, valamint a preventív vizsgálatok és kezelések kulcsszerepére. Fontos a megelőző intézkedések alkalmazása annak érdekében, hogy minimalizáljuk a betegség előfordulását és terjedését” — mondta el Dr. Aladics Balázs, az Elanco ügyvezető igazgatója. 

A tünetek nagyon előrehaladott állapotban észlelhetőek

A szívférgesség tüneteire általában már nagyon súlyos stádiumban figyelnek fel a kutyatartók, ezért is fontos a megelőzés és a rendszeres, teljesen fájdalommentes szűrővizsgálat minden 6 hónapnál idősebb kutya esetében:

A súlyosan fertőzött állatok jellemzően fáradékonyabbak, köhögnek, a paraziták elzárhatják a légutakat, ezért légzési problémák léphetnek fel. Akár mozgásképtelenné is válhat a kutya, nehézlégzés léphet fel és jelentős mennyiségű folyadék halmozódhat fel a hasüregben. Ha ezeket a tüneteket észleljük azonnal forduljunk állatorvoshoz — hívta fel a figyelmet Dr. Fok Éva.

prevencióval százezreket spórolhatnak a kutyatartók

A már megfertőződött kutyák kezelése egy nagyon hosszadalmas, 2 éves folyamat, amely igen költséges, akár több százezer forint kiadást jelenthet a gazdának. A teljes gyógyulás lehetséges, de az állatorvos és az állattartó nagyon szoros együttműködésére van szükség. Jellemzően akkor pusztulnak el a fertőzött kutyák, ha nagyon későn veszik észre a betegséget, vagy nem viszik rendszeres kezelésre a kutyát, mert például az anyagi körülmények nem teszik eztlehetővé. A gyógyulást követően is figyelemmel kell követni a kutya állapotát, mert 1-2 féreg maradhat a tüdőben.

Dr. Fok Éva hozzátette, hogy a gyógykezelés után nem jellemzőek a szövődmények. A tüdőben kezdik meg a kártételt a férgek, ha sikerül onnan eltávolítani őket, akkor szépen rendeződhet az állapot. A kifejlett nőstények által lerakott mikrofiláriák a vérkeringésben mindenhol megtalálhatóak, ezért szükséges ezek ellen is végrehajtani gyógykezelést és azokat is elpusztítani — hangsúlyozta a doktornő.

Bent tartott kutyák sincsenek biztonságban

A kinti kutyák nagyobb mértékben vannak kitéve a fertőzésnek, de a lakásban tartott állatok sincsenek biztonságban, hiszen a fertőzött szúnyogok ugyanúgy bejuthatnak a lakásba.  Kiváltképp a víz melletti területeken jelentősebb a kitettség. A szúnyogok elleni védelem és a megelőző készítmények mellett fontos a lakásban tartott kutyák esetében a szúnyogháló felszerelése, az udvaron tartott kutyáknál pedig érdemes a bozótos területeket kiirtani, amely a kullancs elleni védelmet is szolgálja. A szúnyogok elleni védelemnél fontos, hogy kistestű vagy nagytestű, rövid vagy hosszú szőrű kutyáról van szó, milyen gyakran vágják a szőrét. Mérlegelni kell azt is, hogy milyen gyakran viszik vízbe, úsztatják-e. Szokták-e kozmetikushoz vinni, ugyanis minden esetben ügyelni kell arra, hogy a készítményeket a leírásnak megfelelően adjuk. 

A macskák és a házigörények ugyanúgy értintettek lehetnek, sajnos erre általában nem gondolnak az állattartók. Nagyon sok macskának van légzőszervi vírus okozta fertőzése és mire kiderülne a szívférgesség gyakranelpusztulnak. Még sajnos gyerekcipőben jár hazánkban ezeknél, a szintén végleges gazdaállatoknál a védekezés, de a kutyákhoz hasonlóan komplex védelemre van szükség, sőt a megelőzést szolgáló készítmények adását a macskák esetében is már 2 hónapos korban el lehet kezdeni.

Az ember is megfertőződhet, de a szívféregnek aberráns gazdatest

Szúnyogok által terjesztett kórokozókról van szó, így a szúnyogok, mint köztigazda fontos szerepet tölt be. „Példaként vegyünk egy szúnyog által fertőzött kutyát. A benne lévő nőstény féreg lerakja a mikrofiláriákat, majd jön a következő szúnyog, amely ezeket felveszi. Ez a szúnyog nem csak másik kutyával, hanem emberrel is találkozhat. Ha szívféreg került be a véráramba, akkor eljuthat a tüdőbe, ahol jellemzően elhal, de semmiképp nem fejlődik tovább, mert az ember nem a megfelelő gazdatest. Így nem tud 15-16 cm-re megnőni és átkerülni a szívbe. A tüdőben is 1-2 góc kialakulhat, amely inkább diagnosztikai problémát okozhat egy tüdőröntgen esetében. Magyarországon még nem írtak le szívféreg fertőzöttséget emberben, nincs mitől tartani. Az Amerikai Egyesült Államokban isahol a leggyakoribb a szívférgességextrém ritka a fertőzés embernél” — mondta el a doktornő.

Hozzátette, hogy a bőrférgességnek, ami szintén szúnyoggal terjed, már van közegészségügyi jelentősége, mert látványos, de könnyen kezelhető. Ha a bőrféreg fertőző lárvái jutottak be az emberi szervezetbe, elakadnak többnyire a beoltás helye közelében. Bizonyos fejlődést elérhetnek, kisebb bőrcsomó alakulhat ki a ruhával nem fedett helyeken, például a karon, a combon vagy arcon.

A szívférgesség elleni komplex védelemmel a gyakoribb bőrférgesség terjedése is csökkenthető.