KutyaSarok
Egészség

A 10 legveszélyesebb kutyabetegség

Minden évben ajánlatos egyszer ellátogatni az állatorvoshoz, még ha kutyusod makk egészséges is. Amellett, hogy átvizsgálja, beoltja kedvencedet, megvizsgálja, hogy nincs-e komolyabb betegsége. Íme a top 10 lista, amitől minden gazdi szeretné megóvni négylábú barátját.

10. Veseelégtelenség

Leginkább az idős kutyusokra jelent veszélyt, ami túlnyomó részt öröklődő betegség, de ki is alakulhat náluk. Vigyázni kell vele, mert nagyon gyorsan romolhat az egészsége, így mihamarabb kezelni kell. Az állatorvos a kutyus véréből könnyen diagnosztizálhatja ezt.
Tünetei az étvágytalanság, hányás, hasmenés és végső esetben a kiszáradás, ájulás.

9. Cukorbetegség

Csak úgy, mint nálunk embereknél, kutyusainknál is kialakulhat a cukorbetegség a koruk előrehaladtával, mely a hasnyálmirigy megbetegedésére utal. A megfelelő diétával illetve mozgással ez megelőzhető, de előfordul, hogy némelyiküknél már inzulin injekciókat kell alkalmazni.
A cukorbetegség tünetei közé sorolhatjuk a súlyvesztést, megnőtt vízfogyasztást és étvágyat, valamint a nagy mennyiségű vizelet ürítést is.

8. Ízületi gyulladás

Az ízületi gyulladások csakugyan a kor előrehaladtával jelentkezhetnek. Ha kutyusod reggelente már nehezebben kel fel, vagy lassabban megy a szokásos séta, esetleg az ágyra nehezebben ugrik fel, könnyen gyaníthatjuk a gyulladás jelenlétét ízületeikben. Az állatorvos a mozgásából vagy röntgen segítségével könnyű szerrel meg tudja állapítani a betegséget és annak súlyosságát. Bár gyógymódja nincsen, különböző gyógyszerekkel és kezelésekkel csökkenteni tudod kutyusod fájdalmait.

7. Kullancsok és bolhák által terjesztett megbetegedésekBeteg kutyus

Ezek a kis élősködők nem kívánatos vendégek kutyusunk bőrén, hiszen nagyon sok féle betegséget terjeszthetnek, melyek mindkettőtökre veszélyesek lehetnek. Ezért is erősen javasolt a különböző cseppek illetve nyakörvek használata, melyek távol tartják a kullancsokat és a bolhákat kedvenceinktől. Emellett minden séta után érdemes átnézni kutyusodat, hogy nincs-e rajta a nemkívánatos utas, aki séta közben akaszkodott rá. A kullancsok terjesztik a babesiosis nevű betegséget, (ejtsd: babéziózis). A megfertőződött állatokban pár napos (legfeljebb két-három hetes) lappangási idő után súlyos klinikai tünetek jelentkeznek.  A betegségnek a következő jelei vannak: magas láz, étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, kedvetlenség. Később sárgaság, vérfesték-vizelés alakul ki. (A beteg állatok vizelete csokoládébarnára színeződik a károsodott vörösvérsejtekből kiszabaduló vérfesték miatt.) Ritkán idegrendszeri tünetek mutatkoznak. Szövődményként kialakulhat vesekárosodás, hasnyálmirigy gyulladás, autoimmun betegség, bénulás, idegrendszeri betegségek. A beteg kutyák időben végzett szakszerű állatorvosi ellátás híján pár nap alatt elpusztulnak.

6. Veszettség

A vírus a beteg állatok nyálában különösen nagy mennyiségben van jelen, és harapás, marás útján terjed. A harapás helyétől az idegpályák mentén éri el az agyvelőt, és a tünetek csak ezután jelentkeznek. A fertőzés és a tünetek jelentkezése között eltelt lappangási idő átlagosan 2-8 hét, attól függően, hogy melyik testrészt érte a veszett állat harapása. Megfigyeltek azonban már ennél rövidebb, de jóval hosszabb lappangási időt is. Kutyusainkat minden évben be kell oltatni veszettség ellen.
A veszettség tünetei kutyán igen jellegzetesek. A betegséget pár napig tartó kedvetlenség, bágyadtság, étvágytalanság vezeti be. Ezután következik a dühöngésig fokozódó nyugtalanság, amikor az állat támadóvá válik, a közelében található tárgyakat széttépi, ha teheti, elkóborol. Ezután jelentkeznek azok a tipikus bénulások, amelyek biztossá teszik a diagnózist.

5. SzopornyicaBeteg kutyus

A szopornyica (distemper) többnyire hevenyen lezajló, néha elhúzódó lázas betegség, amely főleg a légutak és egyéb nyálkahártyák hurutos gyulladásában, és idegrendszeri, ritkábban bőrtünetekben jelentkezik. A betegség terjesztésében a fertőzött kutyáknak van a legnagyobb szerepe, mert rendszerint már a lappangási időszak alatt üríthetik a vírust orrváladékkal, vizelettel, bélsárral. A betegség gyógykezelése csak akkor kecsegtet sikerrel, ha azt időben sikerül felismerni, és azonnal gyógykezelni.

4. Parvovírus

Legelső sorban azokat a kutyusokat fenyegeti a vírus, akiket nem oltanak rendszeresen. A parvovírus egy olyan bélgyulladás, melyet a  bélsár közvetít az egyedek között, mely fertőzés szájon át, a széklet benyalásával történik meg. Igen ellenálló, a talaj beszáradt porában hónapokig fertőzőképes maradhat. A lappangási idő általában 2-4 nap. A betegség tünetei igen gyorsan 12-24 óra alatt alakulnak ki.
A kutyusnál ilyenkor hőemelkedés esetleg láz, bágyadtság, étvágytalanság, levertség, elesettség figyelhető meg. Nem iszik, majd 1-2 napon belül ismétlődő, csillapíthatatlan hányás jelentkezik, amelyet híg, véres, bűzös hasmenés követ. A hányással, hasmenéssel járó folyadékvesztés miatt kiszáradás alakul ki. Ha az folyadékot és az ásványi anyagokat infúzióval nem pótoljuk, akkor az állat elpusztul.

3. Fogászati megbetegedések

A rossz szájszag a kutyusoknál nem elhanyagolandó. A fogkő valamint különböző ínybetegségek mind kiváltó okai lehetnek annak, melyek szakszerű beavatkozást igényelnek. A kedvencünk fogai közé szorult ételek és a fogő különböző megbetegedésekhez vezethetnek, mint például a szívbetegségek és a máj elégtelensége. Javasolt a rendszeres fogmosás illetve fogkőleszedés állatorvos által.

Beteg kutyus2. Szívférgesség

Nagyon vigyázni kell, hiszen a betegség végzetes kimenetelű lehet, ha nem lépünk gyorsan. A szívféreg lárvái szúnyogcsípéssel kerülnek a házi kedvencek testébe. Az első 6-7 hónap tünetmentes: ekkor fejlődnek ki a férgek. A lappangási időt követően a lárvák eljutnak a nagyobb tüdőerekbe és a szívbe is. Kedvencünk fáradékonnyá válik, majd a végső stádiumban keringési, légzőszervi és szívpanaszok lépnek fel. A paraziták 7-10 évig is élhetnek a kedvencek testében és a kifejlett férgek akár 30 cm hosszúra is megnőhetnek!

1. Elhízottság

Egyre gyakoribb probléma manapság már a túlsúly kutyusainkra nézve is. Ezek a kedvencek fogékonyabbak a szívbetegségekre, cukorbetegségre, ízületi gyulladásokra is. Okai közé sorolják a mozgáshiányt és a túletetést, így túlnyomó részt a gazdi a felelős mindezekért. Megfelelő diétával, valamint rendszeres mozgással megelőzhető mindez.

 

Cikk: kutyasarok.hu
Index kép: pet4homes.uk
Képek: thepetsclinic.com | sciencedaily.com |

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .