A K9 kutya – Tudod honnan ered?

Manapság már lépten-nyomon belebotlunk a K9 kifejezésbe, de vajon ismerjük-e a valódi jelentését? Tudjuk-e miből ered és mit takar valójában ez a szókapcsolat?

Az amerikai fegyveres erők kutyás egységeit és kutyáit jelölik a K-9 jelzővel. Ők a világ legjobban kiképzett négylábúi, kiknek munkáján nagyon sok esetben életek múlnak. Cikkünkben rávilágítunk a K-9 védjegy történetére, a kutyák kiválasztására és munkájukra.

A K9 eredete

A II. világháború ideje alatt, Pearl Harbor megtámadása után, az amerikaiak felszólítottak minden kutyatulajdonost, hogy hűséges négylábúikat adják át a hadseregnek. Ezzel több ezer eb került a katonaság kötelékébe.

A K9 összetételre nincs hivatalos magyarázat, így lehet, hogy a canis vagy a canidae (kutyafélék) ragozott alakjából, a canine szóból ered. A latin “canine” anatómiai szempontból szemfogat jelent és az angol kiejtés alapján nagy hasonlóságot mutat a K9-nal.

Elsőként a kutyákat kiképző csapatot nevezték el így. Bár a több ezer négylábú közül kevesebb, mint a fele bizonyult alkalmasnak katonai szolgálatra, a hadseregnél és egyéb fegyveres, kutyával szolgáló egységeknél megmaradt a K9 elnevezés. Olyannyira, hogy a jelzőt az Egyesült Államokban le is védették; a márka az amerikai hadsereg tulajdonát képezi.

A kutyák kiválasztása

k9-kutya-kolyok

A kiképzés első fele általában nem az USA-ban, hanem Európában zajlik. Nagyrészt cseh, német, szlovák és magyar kiképzők által történik a kölykök kiválasztása, továbbá az alapképzéssel is hozzájárulnak az amerikai kutyás egységek kimagasló munkájához. A felkészített négylábúkat kiviszik Amerikába, ahol a helyi szakemberekkel, kiképzőkkel megkezdődik a “tesztidőszak”. Itt dől el, hogy alkalmasak-e az Egyesült Államok hadseregébe vagy rendőri szolgálatra.

A megmérettetéseken rosszul teljesítő ebeket “visszarepítik” a küldő országba. A vizsgákon megfelelt kutyákkal pedig rendőrségi kiképzőtelepeken vagy a Department of the Army, K-9 márkatulajdonos szerződéses partnereinek bázisain folytatják a további tréningeket. Itt legtöbbször a szolgálati kutyavezetőket, leendő négylábú társukkal együtt készítik fel a rendészeti feladatok ellátására.

k9-kutya-kikepzes

A katonai küldetésekre szánt ebek felkészültebbek, jobb képességűek a rendőrségi illetve mentési kötelékekben szolgáló társaiknál. Többnyire belga Malinois-okat és Német juhászokat vetnek be ilyen missziókban, mert magas a stressztűrő képességük, egy macska ügyességével mozognak és remekül megtaníthatók rá, hogy ne csak egy gazdára hallgassanak (ez a hadszíntéren elengedhetetlen).

K9-kutya-army

A K9 kutya munkája Amerikában

A katonai szolgálat és a terrorizmus elleni küzdelem mellett, a hétköznapokban is számos alkalommal vetik be a K-9 kutyákat, legyen szó akár a gyanúsítottak, bűnözők, drogdílerek elfogásáról vagy a börtönökben lévő tekintély kivívásáról. A laza fegyvertartási szabályok miatt az Egyesült Államokban sajnos gyakoriak a szolgálat közben megsérült, rosszabb esetben elhalálozott kutyusok esetei.

Legtöbbjük azonban szerencsére megéli a “nyugdíjazást”. Illetve a sérülésből felépült, de bevetésekre már nem küldhető kutyáknak is lehetőségük van az “átlag” családi kedvenc életre. Bár az így kiképzett ebek lételeme a szolgálat, ezért a kutyavezetők elmondása szerint boldogabbak azok a négylábúak, akik ilyenkor sincsenek mellőzve. A mellékvágányra állítás ugyanis mélabú, depresszió miatti fizikai leépülést, akár halált is előidézhet náluk.

Az amerikai kontinensen kultusza van a K9 kutyáknak. A K-9 versenyek alkalmával megtelnek a lelátók a minden korosztályból érkező rajongókkal. Ezeken a megmérettetéseken általában teljes felszerelésben mutatják be szolgálati kutyák és vezetőik a hétköznapokban előforduló bűnüldözési, keresési és egyéb technikákat.

k9-kutya-verseny

Európai K9

Az európai országokban nem elfogadottak a szájkosár nélküli, gyakran véres végkifejletű bevetések, amik az amerikai fegyveres erőknél megengedettek. A szolgálati kutyák ezáltal többnyire más feladatokat látnak el itt.

Európában a K9 kutya kiképzését és vizsgáit elsősorban a keresésre specializálják. A német K-9 Suchhundezentrum alapítója, Alexandra Grunow az elmúlt 20 évben a legmagasabb szintre fejlesztette, az eltűnt emberek és állatok felkutatására bevethető ebek képzését. Iskoláit és programjait többek között a Julius-K9 támogatásával tartja fent.

k9-kutya-emberkereses

A Julius-K9 márka

A K9 kultusz, a magyar vállalatnak köszönhetően vált igazán népszerűvé az európai kontinensen. Elsőként az osztrák és német szolgálati kutyás egységeket, valamint mentő- és keresőkutyás alakulatokat láttak el hámokkal. Mára azonban a cég prémium minőséget képviselő K9 Powerhámjai, IDC Powerhámjai, speciális kutyahámjai, kiképzőfelszerelései és egyéb kiegészítői a legkeresettebbek közé tartoznak a hobbi kutyatartók körében is.

Cikk: Kutyaham.hu
Képek forrása: palmbeachpost.com, k9-kitz.at, westsac.com, 24.hu

One thought on “A K9 kutya – Tudod honnan ered?

  • 2021 január 31 at 6:42 du.
    Permalink

    Örülök, hogy írtatok erről a kutyáról, érdekes volt! Tudtam eddig is, hogy vannak munkakutyák, bár hogy mennyire képzettek és okosak, azt nem gondoltam volna. Most olvastam egy cikket arról is, hogy van olyan munkakutya is, amelyet nem hogy képeznek, hanem úgy szaporítják őket, hogy minél jobban megfeleljenek a feladatnak. Azóta kezdtem el jobban utánanézni ezeknek a képzett kutyáknak. Hihetetlenek! https://tudomanyplaza.hu/sinka-a-xxi-szazad-magyar-terelokutyaja/

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

megosztás