KutyaSarok
Blog

A K9 kutya – Tudod honnan ered?

Manapság már lépten-nyomon belebotlunk a K9 kifejezésbe, de vajon ismerjük-e a valódi jelentését? Tudjuk-e miből ered és mit takar valójában ez a szókapcsolat?

Az amerikai fegyveres erők kutyás egységeit és kutyáit jelölik a K-9 jelzővel. Ők a világ legjobban kiképzett négylábúi, kiknek munkáján nagyon sok esetben életek múlnak. Cikkünkben rávilágítunk a K-9 védjegy történetére, a kutyák kiválasztására és munkájukra.

A K9 eredete

A II. világháború ideje alatt, Pearl Harbor megtámadása után, az amerikaiak felszólítottak minden kutyatulajdonost, hogy hűséges négylábúikat adják át a hadseregnek. Ezzel több ezer eb került a katonaság kötelékébe.

A K9 összetételre nincs hivatalos magyarázat, így lehet, hogy a canis vagy a canidae (kutyafélék) ragozott alakjából, a canine szóból ered. A latin „canine” anatómiai szempontból szemfogat jelent és az angol kiejtés alapján nagy hasonlóságot mutat a K9-nal.

Elsőként a kutyákat kiképző csapatot nevezték el így. Bár a több ezer négylábú közül kevesebb, mint a fele bizonyult alkalmasnak katonai szolgálatra, a hadseregnél és egyéb fegyveres, kutyával szolgáló egységeknél megmaradt a K9 elnevezés. Olyannyira, hogy a jelzőt az Egyesült Államokban le is védették; a márka az amerikai hadsereg tulajdonát képezi.

A kutyák kiválasztása

k9-kutya-kolyok

A kiképzés első fele általában nem az USA-ban, hanem Európában zajlik. Nagyrészt cseh, német, szlovák és magyar kiképzők által történik a kölykök kiválasztása, továbbá az alapképzéssel is hozzájárulnak az amerikai kutyás egységek kimagasló munkájához. A felkészített négylábúkat kiviszik Amerikába, ahol a helyi szakemberekkel, kiképzőkkel megkezdődik a „tesztidőszak”. Itt dől el, hogy alkalmasak-e az Egyesült Államok hadseregébe vagy rendőri szolgálatra.

A megmérettetéseken rosszul teljesítő ebeket „visszarepítik” a küldő országba. A vizsgákon megfelelt kutyákkal pedig rendőrségi kiképzőtelepeken vagy a Department of the Army, K-9 márkatulajdonos szerződéses partnereinek bázisain folytatják a további tréningeket. Itt legtöbbször a szolgálati kutyavezetőket, leendő négylábú társukkal együtt készítik fel a rendészeti feladatok ellátására.

k9-kutya-kikepzes

A katonai küldetésekre szánt ebek felkészültebbek, jobb képességűek a rendőrségi illetve mentési kötelékekben szolgáló társaiknál. Többnyire belga Malinois-okat és Német juhászokat vetnek be ilyen missziókban, mert magas a stressztűrő képességük, egy macska ügyességével mozognak és remekül megtaníthatók rá, hogy ne csak egy gazdára hallgassanak (ez a hadszíntéren elengedhetetlen).

K9-kutya-army

A K9 kutya munkája Amerikában

A katonai szolgálat és a terrorizmus elleni küzdelem mellett, a hétköznapokban is számos alkalommal vetik be a K-9 kutyákat, legyen szó akár a gyanúsítottak, bűnözők, drogdílerek elfogásáról vagy a börtönökben lévő tekintély kivívásáról. A laza fegyvertartási szabályok miatt az Egyesült Államokban sajnos gyakoriak a szolgálat közben megsérült, rosszabb esetben elhalálozott kutyusok esetei.

Legtöbbjük azonban szerencsére megéli a „nyugdíjazást”. Illetve a sérülésből felépült, de bevetésekre már nem küldhető kutyáknak is lehetőségük van az „átlag” családi kedvenc életre. Bár az így kiképzett ebek lételeme a szolgálat, ezért a kutyavezetők elmondása szerint boldogabbak azok a négylábúak, akik ilyenkor sincsenek mellőzve. A mellékvágányra állítás ugyanis mélabú, depresszió miatti fizikai leépülést, akár halált is előidézhet náluk.

Az amerikai kontinensen kultusza van a K9 kutyáknak. A K-9 versenyek alkalmával megtelnek a lelátók a minden korosztályból érkező rajongókkal. Ezeken a megmérettetéseken általában teljes felszerelésben mutatják be szolgálati kutyák és vezetőik a hétköznapokban előforduló bűnüldözési, keresési és egyéb technikákat.

k9-kutya-verseny

Európai K9

Az európai országokban nem elfogadottak a szájkosár nélküli, gyakran véres végkifejletű bevetések, amik az amerikai fegyveres erőknél megengedettek. A szolgálati kutyák ezáltal többnyire más feladatokat látnak el itt.

Európában a K9 kutya kiképzését és vizsgáit elsősorban a keresésre specializálják. A német K-9 Suchhundezentrum alapítója, Alexandra Grunow az elmúlt 20 évben a legmagasabb szintre fejlesztette, az eltűnt emberek és állatok felkutatására bevethető ebek képzését. Iskoláit és programjait többek között a Julius-K9 támogatásával tartja fent.

k9-kutya-emberkereses

A Julius-K9 márka

A K9 kultusz, a magyar vállalatnak köszönhetően vált igazán népszerűvé az európai kontinensen. Elsőként az osztrák és német szolgálati kutyás egységeket, valamint mentő- és keresőkutyás alakulatokat láttak el hámokkal. Mára azonban a cég prémium minőséget képviselő K9 Powerhámjai, IDC Powerhámjai, speciális kutyahámjai, kiképzőfelszerelései és egyéb kiegészítői a legkeresettebbek közé tartoznak a hobbi kutyatartók körében is.

Cikk: Kutyaham.hu
Képek forrása: palmbeachpost.com, k9-kitz.at, westsac.com, 24.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .