KutyaSarok
HírekTudomány

A kutyáknál is van dackorszak

Nem látnak, nem hallanak, nem érzékelnek, kezdetben teljes mértékben anyjukra vannak utalva. Mégis, az első hat hónapban egy szuperintenzív fejlődést élnek meg, elsajátítva a létezéshez szükséges biológiai és szociális tudáskészletet, miközben átesnek még egy – a gyerekekéhez hasonló – dackorszakon is. Tudósok analizálták az első fél év tudásvágyát, amelyet A kiskutyák titkai című dokumentumsorozatban mutatnak be. Íme a Viasat Nature csatorna műsorából néhány érdekesség, amit érdemes tudni a kutyakölykökről!

Világszerte több mint négyszáz kutyafajt tartanak számon. A kölykök édesek, esetlenségükben is imádnivalók, ám érdemes nem csupán mini változatként tekinteni rájuk. Ezt tették az utóbbi években elismert tudósok, azaz komolyabban szemügyre vették azt a hihetetlen fejlődési sebességet, amely az első pár hónapban zajlik.

Kiderült, hogy ebben az időszakban gyakorlatilag egy biológiai csoda történik: egy vak, süket, önmaga testhőmérsékletét szabályozni képtelen és tehetetlen teremtményből szinte egyik pillanatról a másikra egy kifejlett egyed lesz, hibátlan érzékszervi képeségekkel és magasszintű intelligenciával. De ekkor fejlődik ki az állatvilágban egyedülálló kötelékük is az emberekkel.

A fejlődési tempó lépései:

  • születési súlyukat 12 nap alatt duplázzák meg (az újszülött gyermekeknek ugyanez 3 hónapig tart)
  • 2. hetükben már kinyitják szemüket, kúsznak és megismerik a körülöttük tevékenykedő embereket
  • 1 hónapos korukban tejfogaik növekedésnek indulnak (a 2. hónapra ki is bújik mind), rendesen hallanak, stabilan járnak, játszanak
  • mire elérik a 2 hónapos kort, szaglási képességük megtízszerezi az emberét, harapdálva játszanak testvéreikkel, ezzel pedig elsajátítanak egy kulcsfontosságú készséget: a harapásgátlást (így tudják majd behatárolni, milyen erősséggel haraphatnak fájdalom nélkül)
  • 4 hónaposan, rengeteg tanulás és fejlődés közepette elérkeznek a dackorszakhoz is: megpróbálják uralni territóriumukat, modortalanok, dominálni szeretnének és úgy tűnik, hogy minden eddig tanult trükköt elfelejtenek – ez az időszak azonban sokkal hamarabb véget ér, mint a gyerekeknél
  • 6 hónapos korukra már akár ivaréretté is válnak

A hihetetlen gyorsaságú fejlődési folyamatot a Viasat Nature csatornán, A kiskutyák titkai című sorozatban követhetjük nyomon csivavákkal, collie-kal, segítő- és mentőkutyákkal 2019. május 13-án és 20-án 18:20-tól, ahol tudósok mellett tenyésztők és gazdák fedik fel, mennyire fontos az ember szerepe egy érzelmileg stabil kutya nevelésében.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .