KutyaSarok
Egészség

Segíts kutyusodnak legyőzni a vihar miatti félelmét

Azok a kutyusok, akik félnek a vihartól kárt okozhatnak magukban és a lakásban is egyaránt. Mivel az emberek nem tudják ezt átérezni, hogy mit élhetnek át a kutyák, így nehéz azonosulni a félelmükkel is.

Hogy érzi magát ilyenkor?

Először is tisztázzuk, hogy mit élhetnek át ilyenkor kutyusaink. A dörgés hangja mellett (ami önmagában nagyon hangos nekik), a kutyák érzik a csökkenő légynyomást, valamint a statikus elektromosságot is. Mindannyian ismerjük azt a nyomást a belső fülünkben, amikor például a repülőgép fel vagy leszáll. Ezt érzik kedvenceink is. Állatorvosok szerint fontos foglalkozni, időben megelőzni ezt a szorongást. Ez a fóbia progresszív, tehát az idő előrehaladtával romolhat ez a félelem, így mindenképpen a probléma elé kell menni, mielőtt a kutyus elkezd „szenvedni”.  Többféle módja van a viselkedés kezelésének, de jobb nem eljutni a gyógyszerekig.

Ne jutalmazd meg az ideges viselkedését!

Amikor látod, hogy elkezd feszült és ideges lenni, vagy elkezd pánikba esni, ösztönösen elkezded nyugtatni őt – ezt kell elkerülnöd. Azzal fogja ezt összekapcsolni, hogy amikor így viselkedik, akkor felhívja magára a figyelmet. A legjobb módja a szereteted kinyilvánításának az, amikor olyan állapotban simogatot és szeretgeted meg, amikor ő épp nyugodt pillanatában van. A legfontosabb pedig az, hogy semmi képpen ne büntesd meg, amikor fél. Ez teljesen természetes, és nem neveletlenség kérdése, így próbáld meg inkább elterelni a figyelmét egy kis játékkal.

Szép lassan ismertesd meg vele ezeket a hangokat

A félelem súlyosságát figyelembe véve a szépen halkan kezd el neki lejátszani a viharokkal és dörgésekkel járó zajokat. Majd ha teljesen hozzászokott, és egyáltalán nem zavarja, elkezdheted kicsit feljebb venni a hangerőt.

Szorongás elleni ruha
Szorongás elleni ruha

Irány vásárolni

Mindenki elkezdett örülni, de most nem magunknak, hanem kedvencünknek! Lehet kapni kifejezetten ilyen ruhákat kutyusoknak, amik csökkenthetik a stresszt. Így bebugyolálva kényelmesen és biztonságban érezheti magát. A vihar védő kabát megvédi kutyusodat a villámlás elektromágnesességétől. (Segíthet még egy jobb teherbíráső alumínium fólia is: a fekhelye alá rakj néhány nagyobb darabot a kutyaház tetejére. Ha esetleg az ágy alá szalad a hálószobában, akkor a matracod alá is tökéletes lehet.

Tereld el a figyelmét

Esőruha
Esőruha

A fent már említett módon, egy kis játékkal próbáld elterelni a figyelmét. Elő a kedvenc labdával, vagy plüssállattal. Ha azt már megunta, jöhet egy kis trükk tanulás is. A lényeg, hogy rolyamatosan kösd le a figyelmét, hogy a viharra ne is maradjon ideje figyelni!

Végső megoldás: szorongáscsökkentő szerek

Ha már mindent megpróbáltál a fentiekből, de a kutyus mg mindig ideges és fél a vihartól, a gyógyszer lehet az utolsó megoldás. Egy kicsi enyhébb megoldás lehet még a spray vagy csepp verzió. A probléma ezekkel a megoldásokkal az, hogy ezek csak a hangtól való félelmet segítenek legyőzni, a légköri nyomást és statikus elektromosságot nem, így mindenképp javasolt a fentiek kipróbálása is.

Néhány nyugtató, stresszoldó termék

Cikk forrása: mybestdogmag.com

Képek: darwinmyvetservice.com.au, anxietywrap.com, stormdefender.com

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .