KutyaSarok
Egészség

Kutyabetegségek – A bűzmirigy gyulladása

A tulajdonosok többsége találkozott már ezzel az érdekes jelenséggel – ülő helyzetben, két mellső lábukkal hátsó testfelüket maguk után húzva szánkázik a kutyájuk, miközben fenekét a földhöz, szőnyegpadlóhoz dörzsöli. Ennek a jelenségnek leggyakoribb kiváltó oka a bűzmirigy gyulladása.

A bűzmirigy a kutyák, illetve macskák végbélnyílásának két oldalán elhelyezkedő zsákszerű, híg, sárgás és igen bűzös váladékot termelő páros szerv. Ürítéskor a mirigyből váladék kenődik a bélsárra, annak jellegzetes, egyedi szagot adva.

Szerepe a territórium kijelölésében van, illetve az ebek vészhelyzetben is képesek kispriccelni ezt a rendkívül erős, kellemetlen szagú váladékot.

via GIPHY

Sajnos a bűzmirigy gyulladása manapság civilizációs betegségnek tekinthető, főleg a lakásban tartott, keveset mozgó kutyákat érinti. A mirigy kivezető csövének átmérője a gyulladás következtében beszűkül, így a váladék nagy része nem tud eltávozni, a folyadék besűrűsödik. A pangó váladékban könnyen elszaporodnak a baktériumok, így kezelés nélkül a gyulladt bűzmirigy könnyen eltályogosodik, a külvilág felé tör fájdalmas sipolynyílást képezve.A folyamat a helyi tüneteken kívül allergiás bőrgyulladást, vakarózást, továbbá a külső hallójáratok gyulladását is okozhatja.

A mirigy váladékát az állatorvos kiüríti, ha szükséges, üregét kiöblíti, gyulladáscsökkentővel, illetve antibiotikummal látja el a kutyát. Felmerül a mirigy egészének eltávolításának lehetősége is, amely a legjobb megoldást jelentheti a gyakran visszatérő gyulladással küszködő kutyák számára. Amennyiben
kevésbé súlyos esetről van szó, elegendő lehet a mozgás intenzitásának növelése, valamint rostban gazdagabb táplálék etetése is.

Cikk forrása: Bodnárné dr. Nagy Noémi | kistarcsaiallatorvos.hu
 Index kép: barksandpurrs.com.au

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .