KutyaSarok
Blog

Fuss kutyusoddal!

Szeretnél valamilyen új elfoglaltságot örökmozgó kutyusodnak? Próbáljátok ki a futást! 

Viszont mielőtt útnak indulnánk vele, érdemes pár dolgot szem előtt tartani. Az alábbiakban összeszedtem, hogy mire érdemes figyelni, ha kedvencünkkel együtt szeretnénk futni a továbbiakban.

Indulás előtt
  • Csak 1 éves kora után ajánlott elkezdeni a futást vele
  • Indulás előtt konzultálj az állatorvosoddal, hogy mennyi futást enged kutyusodnak elsőre. Ezt a távot a későbbiekben, kedvenced edzettségi szintjéhez igazodva természetesen lehet majd növelni. Mindenképp annyit fussatok, amennyi még számára kényelmes. Ezt úgy is látni fogod rajta. Ha már nem esik jól neki, lemarad, azonnal váltsatok sétára.
  • Gondolj a hidratálásra! Mindenképp legyen nálad vizes flakon, hogy út közben is tudj a pihenők alkalmával inni adni neki.
  • Szerezz be a futáshoz elengedhetetlen kellékeket. Elég kényelmetlen a pórázt kézben tartani a futás során, így ajánlott egy derékpóráz (rugalmas) beszerzése. E mellett nyakörv helyett válasszunk inkább hámotkedvencünknek.
  • Ne induljatok el nagyon melegben! Ha nyáron szeretnétek ezt a sportot kipróbálni, javaslom a nagyon kora reggeli órákat, illetve a napnyugtát. Senki sem szeretne hőgutát kapni, fontos az egészség!
  • Ha sötétben szeretnétek együtt futni, akkor a fényvisszaverő öltözékre, csak úgy mint Neked, kutyusodnak is szüksége van. A pórázra és a hámra is lehet kapni fényvisszaverő csíkokat, ami nélkül ne induljatok el!
  • És végül az alap engedelmesség elengedhetetlen a közös futás érdekében. Senki sem szeretne orra bukni kedvencében, így szükség szerű, hogy tudjon laza pórázon, láb mellett jönni a kutya.
A kezdetek
  • Az első pár alkalommal javasolt a séta a derékpórázzal és a hámmal, hogy szokja a kutyus. Ha már nem húz, és szépen jön mellettünk, akkor ajánlott elkezdeni a futást.
  • Futás előtt bemelegítés gyanánt mindenképp ajánlott minimum 15 perc séta, hogy bemelegedjenek az izmaitok.
  • Tartsuk szem előtt, hogy ők gyorsabban futnak nálunk, viszont nem biztos, hogy tudnak annyit futni, mint mi. Kezdjünk velük kocogni 1 percet, majd ezt kövesse egy 1 perc séta. Ezt kb. negyed órán keresztül lehet váltogatni. Ha látod, hogy fárad, nagyon liheg, vagy nehezen mozog, akkor rögtön váltsatok sétára. Az első két hétben ne is fussatok ennél többet.
  • A harmadik héten lehet már növelni az időt: 2 perc kocogás, 1 perc séta. Ezt lehet váltogatni 20 percig. Az ötödik héttől növelheted az időt 3 perc kocogásra, 1 perc sétával közben. Ha jól megy, akkor már 25-30 percig is váltogathatjátok ezeket.
  • A futások alkalmával mindig figyeld kedvencedet. Ha élvezi a futást, rendesen eszik és alszik, akkor nyugodtan folytathatjátok az edzést. Ha bármi szokatlan viselkedést mutat, étvágytalan, zavart, akkor hagyjátok abba a futást, konzultáljatok az állatorvosotokkal!
  • pihenőnapok alkalmával fontos, hogy mindig elmenjetek sétálni. Itt nem a reggeli/esti egészségügyi sétákra gondolok, hanem nagyobb túrákra, ahol rendesen le tudod mozgatni őt, hogy ne merevedjenek le az izmai.
Sok sikert, és kellemes futást! 🙂
Cikk: Bogár L. Petra Kutyatréner - DogTraining.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .